Poljoprivreda najviše zbližava

13:52 25. 01. 2024. FoNet | Bojan Bednar

BEOGRAD - Poljoprivreda ne poznaje granice, a iako stalno pričamo o tehnologiji, poljoprivreda najviše zbližava ljude i porodice u regionu, izjavio je danas ambasador Sjedinjenih Američkih Država (SAD) Kristofer Hil.

On je na otvaranju Petog međunarodnog sajma voćarstva, povrtarstva i vinogradarstva - "Agro Belgrade 2024" istakao da poljoprivreda mora da se unapređuje u skladu sa aktuelnim izazovima.

Hil je rekao da je poljoprivreda povezana i sa međunarodnom politikom i da mali porodični biznisi moraju brzo da reaguju na izazove vremena bez obzira na to koju poljoprivrednu kulturu uzgajaju.

Naveo je da poljoprivreda mora da se tehnološki razvija i da je usko povezana sa razvojem infrastrukture, napominjući da, na primer, proizvođačima u Čačku mnogo znači da budu dobro povezani saobraćajnicama kao što je auto-put "Miloš Veliki".

Hil je rekao da su SAD veoma ponosne što su posredstvom svoje agencije za međunarodni razvoj USAID doprinele modernizaciji i razvoju poljoprivrede u Srbije i osnivanju Međunarodnog sajma voćarstva, povrtarstva i vinogradarstva u Beogradu.

On je istakao da je regionalna saradnja veoma značajna, da granice ne dele ljude i da SAD podržavaju sve regionalne inicijative koje spajaju ljude, posebno inicijativu "Otvoreni Balkan".

Ministarka poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Jelena Tanasković rekla je da je poljoprivreda strateški sektor u koji Vlada mnogo ulaže, što se vidi po "načinu ponašanja i pažnji koja se pridaje poljoprivrednicima".

Ona je navela da u programu koji je predsednik Srbije Aleksandar Vučić nedavno predstavio poljoprivreda zauzima izuzetno značajno mesto i da se Srbija posvetila pojedinačno svakom poljoprivrednom proizvođaču.

Tanasković je rekla da se proizvodnja pšenice subvencioniše sa 46 odsto, da će proizvodnja kukuruza i suncokret biti subvencionisana sa 50 odsto, a da će stočarstvo kao strateški cilj u naredne četiri godine biti najviše subvencionisano kako bi se povećao stočni fond.

Kao primer navela je da je mlečno govedarstvo subvencionisano sa 74 odsto troškova.

Tanasković je istakla da Srbija ulaže u poljoprivredu kao nikada ranije u istoriji i dodala da će kroz program IPARD 3 do 2027. godine biti uloženo 600 miliona evra u poljoprivredu.

Ona je naglasila da je Srbija opredeljena ka evropskom tržištu, na koje najviše izvozi, ali da ne odustaje ni od novih tržišta.

Tanasković je rekla da je za poljoprivrednike posebno značajano potpisivanja Sporazuma o slobodnoj trgovini sa Kinom jer je to nepregledno veliko tržište na kome će se jabuke, šljive, višnje, breskve, lubenice, svinjsko meso i voda iz Srbije uvoziti bez naplaćivanja carine.

Na Sajmu, koji će trajati do 27. januara, učestvuje više od 500 izlagača. (kraj) vbr/bdb/dj

Share: