Nepoverenje i pogoršanje

21:39 08. 02. 2024. FoNet | Ivana Šanjević

NJUJORK - Šefica UNMIK Karolin Zijade izjavila je večeras na sednici Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija posvećenoj stanju na Kosovu da jednostrane akcije bilo koje strane i opravdanja za njih, kao i odustvo komunikacije između Beograda i Prištine, dovode do pogoršanja situacije, nepoverenja i nesigurnosti.

Zijade se u uključenju video linkom iz Prištine posebno osvrnula na uredbu Centralne banke Kosova kojom se kao jedina valuta na Kosovu od 1. februara uvodi evro, urpkos činjenici da je od 1999. godine u srpskim sredinama jedina valuta bio dinar.

Ta uredba remeti isplate ljudima koji primaju plate, penzije i socijalna davanja iz Srbije, rekla je ona i ukazala da su ugrožene desetine hiljada ljudi, kao i privreda koja zavisi od kupovne moći.

Ta odluka, naročito zbog kratkog roka primene, bila je razlog za veliku zabrinutost lokalnih aktera i međunarodne zajednice, zbog čega su kosovske vlasti odlučile da uvedu prelazni period od mesec dana, kazala je Zijade.

Ona je naglasila da takva pitanja, kao i formiranje Zajednice srpskih opština, treba rešavati u okviru dijaloga i pozvala je obe strane da se uključe u njega.

Treba preduzeri mere ka uzajamno prihvatljivim rešenjima, dodala je Zijade, podsećajući da su pre godinu dana postignuti sporazumi u Briselu i Ohridu, čime je utemeljen put ka pregovorima i zajedničkom angažovanju, ali je u međuvremenu došlo do zastoja u napretku.

Naknadni događaji u vidu izbora albanskih gradonačelnika u četiri opštine na severu, sukobi u maju i ozbiljni bezbednosni incident u Banjskoj, koji je i dalje pod istragom, ozbiljne su prepreke na tom putu, rekla je Zijade.

Istakla je i da je u poslednje vreme bilo napretka u pitanju registrskih tablica, energetike i učešća kosovskih Srba u referendumu za opoziv gradonačelnika. (kraj) is/ivt/mk

Share: