Nismo vojno neutralni

18:31 09. 02. 2024. FoNet | Ivica Strnčević

BEOGRAD - Iako je jasno na šta se misli kada se kaže da je Srbija vojno neutralna, odnosno da ne pripada interesnom krugu ni Zapada, ni Istoka, treba skrenuti pažnju da naša država u ovom trenutku to nije ni teorijski, ni praktično, navodi se u analizi Centra za istraživanje bezbednosti (CIB), čiji je autor Aleksandar Stojanović.

Institut vojne neutralnosti je kategorija međunarodnog javnog prava i ona podrazumeva čitav niz prava i obaveza propisanih međunarodnim konvencijama, kojima podleže država kojoj se garantuje neutralnost, a koja se tiču zabrane članstva u vojnim savezima, pružanja vojne pomoći stranama u sukobu, upotrebe teritorije za vojna dejstva, transport i tome slično.

Ono što je ključno u stanju vojne neutralnosti države, je garancija drugih zemalja, pre svega velikih sila, koje neku državu priznaju kao vojno neutralnu i sklapaju međunarodni ugovor tim povodom. Dobar primer je Austrija ili Švajcarska, koja je status vojno neutralne države dobila nakon Bečkog kongresa 1815. godine, podseća se u analizi. (kraj) is/mk

Share: