Radoičić ne može biti slobodan

19:25 15. 03. 2024. FoNet | Ivica Strnčević

PRIŠTINA - Specijalni izaslanik za Zapadni Balkan Gabrijel Eskobar izjavio je da je neprihvatljivo da je Milan Radoičić, koji je prihvatio odgovornost za napad u Banjskoj, i dalje na slobodi i dodao da misli između tog napada i države Srbije ima neke finansijske i organizacijske povezanosti, ali se to i dalje detaljno istražuje.

Mi smo rekli i javno i privatno da Radoičić mora biti priveden pred lice pravde, da je on međunarodni begunac pod američkim sankcijama i da ne može biti slobodan čovek, rekao je Eskobar u intervjuu za Radio Slobodnu Evropu.

Mislimo, dodao je, da ima neke finansijske i organizacijske povezanosti između napada u Banjskoj i države Srbije, ali to detaljnije istražujemo, a kada govorimo o zločinima koji su počinjeni, mislim da je kosovska policija kompetentno sprovela istragu.

Mi nismo morali da sprovodimo istragu, imamo obaveštajne informacije, a rezultati istrage se pomno prate u odnosu na to kako mi razumemo šta se desilo. Mi ne tražimo od Srbije da sprovede istragu o 24. septembru, mi tražimo odgovornost, kazao je Eskobar.

On nije želeo da komentariše da li će SAD preduzeti neke mere protiv Srbije, ako se potvrde rezultati istrage da je stajala iza tog napada.

Na pitanje koliko dugo će Amerika čekati da Srbija procesuira Radoičića, Eskobar je rekao da to u ovom trenutku ne bi komentarisao, ali je dodao da vode brojne razgovore sa Srbijom, koja zna stav SAD.

Govoreći o tome koje teške odluke Srbija treba da donese, Eskobar je istakao da, pre svega, mora da prestane sa kampanjom povlačenja priznanja nezavisnosti Kosova, jer Beograd treba da shvati da će jednom, kad se uspostavi Zajednica srpskih opština, biti novih priznanja.

Dodatno, tražimo od Srbije da osigura da sve odluke koje su donesene tokom Briselskih razgovora budu ireverzibilne, to jest lične karte, carinska dokumenta i druge stvari moraju biti ugrađene u zakonodavstvo. Drugim rečima, moraju biti unete u pravni sistem Srbije, jer to ne može biti urađeno "ad hok", kazao je Eskobar. (kraj) is/mk

Share: