Protest zbog statusa Kosova

17:56 27. 03. 2024. FoNet | Vesna Milosavljević

BEOGRAD - Šef stalne delegacije Skupštine Srbije u Parlamentarnoj skupštini NATO Vladimir Đukanović uputio je danas protestno pismo predsedniku te institucije Mihalu Šerbi povodom najave da će kosovski parlament biti unapređen iz statusa posmatrača u status pridruženog člana.

(kraj) vemĐukanović je naveo da je sa velikim razočaranjem i zabrinutošću primljena vest da je na sastanku Stalnog odbora PS NATO marta u Talinu razmatrano unapređenje statusa Skupštine Kosova iz posmatrača u pridruženog člana, zbog čega je zatražio obrazloženje te, kako je naveo, sasvim neočekivane i neutemeljene odluke, objavljeno je na Instagram nalogu Srpske napredne stranke.

"Ovom prilikom bih želeo da Vas podsetim da takozvano 'Kosovo' nije nezavisna država, te da se time, ne samo pravi presedan u okviru organizacije kojom predsedavate, već i direktno krši Rezolucija Saveta bezbednosti 12 44 Ujedinjenih nacija. Štaviše, takozvano 'Kosovo' ne samo da nije članica UN, već i većina država članica UN ne priznaje jednostrano proglašenu nezavisnost tzv. 'Kosova', uključujući i zemlje članice Parlamentarne skupštine NATO", naveo je Đukanović, navodeći da je tokom poslednjih nekoliko godina 28 država povuklo priznanje jednostrano proglašene nezavisnosti Kosova. (kraj) vem/mk

Share: