Istražiti nepravilnosti izbora

18:29 29. 03. 2024. FoNet | Vesna Milosavljević

ŽENEVA - Komitet Ujedinjenih nacija (UN) za ljudska prava pozvao je Srbiju da preduzme brzu, temeljnu i nezavisnu istragu svih navoda o nepravilnostima na decembarskim izborima, kao i da "pojača nadzor nad izbornim kampanjama i sprovede sveobuhvatne programe edukacije birača", javlja danas Radio Slobodna Evropa.

U izveštaju sa sednice u Ženevi, na kojoj je Srbija bila jedna od tema, Komitet UN za ljudska prava izrazio je zabrinutost zbog navoda o kupovini glasova i zastrašivanju birača na izborima 17. decembra.

Kako je navedeno, konstatovani su i izveštaji o pritiscima na birače, nezakonitom punjenju glasačkih kutija i zloupotrebi javnih resursa na izborima.

U izveštaju je posebno izražena zabrinutost zbog rasprostranjenog govora mržnje u onlajn i u tradicionalnim medijima, i to od političara i visokih zvaničnika na čijoj su meti posebno novinari, Romi i druge etničke ili nacionalne manjine, kao i LGBT osobe.

"Pozivamo Srbiju da efikasno primenjuje i sprovodi zakonske i političke okvire za borbu protiv zločina iz mržnje, da ih javno osudi intenzivira aktivnosti na suzbijanju rasprostranjenosti diskursa mržnje na internetu", navedeno je u zaključcima.

Komitet UN za ljudska prava je telo nezavisnih eksperata koje prati sprovođenje Međunarodnog pakta o građanskim i političkim pravima u državama članicama.

Osim o Srbiji, Komitet UN za ljudska prava usvojio je i izveštaje o Čileu, Gvajani, Indoneziji, Namibiji i Somaliji i Velikoj Britaniji. (kraj) vem/mk

Share: