Plan rasta, ali i pregovori

21:52 08. 04. 2024. FoNet | Vesna Milosavljević

BEOGRAD - Ministarka za evropske integracije Srbije Tanja Miščević istakla je danas na forumu "EU susreće Balkan“ u Sofiji važnost Plana rasta za Zapadni Balkan, kao nove inicijative Evropske komisije za podsticaj reformskog procesa, ali je naglasila da Plan rasta ne bi trebalo da zameni sam pregovarački proces.

"Dve plus četiri milijarde evra koje su Planom rasta predviđene za Zapadni Balkan su jedva dovoljne za ubrzanje nekih od najobimnijih reformi. Izračunali smo da je za potpuno usaglašavanje sa standardima EU u oblasti zaštite životne sredine, samo Srbiji potrebno 15 milijardi evra“, rekla je Tanja Miščević na panelu "Ubrzanje integracije: ulaganje u evropsku sigurnost".

Ističući neophodnost ubrzanja procesa evropskih integracija, Tanja Miščević je istakla napredak Srbije u ispunjavanju kriterijuma za priključenje Jedinstvenom području plaćanja u evrima (SEPA), kao takozvane "Green Lanes" zelene koridore, odnosno ubrzane pojačane carinske procedure, saopštilo je Ministarstvo za evropske integracije. (kraj) vem/bdr

Share: