Poziv Srbima

17:59 09. 04. 2024. FoNet | Vesna Milosavljević

PRIŠTINA - Predsednica Kosova Vjosa Osmani pozvala je danas Srbe da glasaju na referendumu za smenu gradonačelnika u četiri opštine na severu Kosova 21. aprila, a za pozive na bojkot rekla je da su dirigovani od "zvaničnog Beograda".

Vjosa Osmani je izjavila da građani severa ne bi trebalo da slušaju savete Srpske liste koja se izjasnila protiv referenduma, prenosi Kosovo onlajn.

"Očigledno je da su naš Ustav i zakoni, zajedno sa administrativnim uputstvom resornog ministarstva omogućili pravni osnov da građani naših opština imaju pravo da pokrenu postupke za smenu gradonačelnika. Kosovo je u saradnji sa saveznicima preduzelo sve neophodne radnje da se građanima ponudi ovo pravo, da se ovo pravo ni u jednom trenutku ne naruši i da to pravo ostvaruju slobodno i bez pritisaka. Nažalost, i ovoga puta (predsednik Srbije) Aleksandar Vučić ne drži svoju reč saveznicima, čak ni na sastancima na kojima su bili (nemački) kancelar (Olaf) Šolc i (francuski) predsednik (Emanuel) Makron, ali i na drugim sastancima na kojima je garantovao da neće vršiti nezakonit pritisak da Srbi ne učestvuju u takvom procesu", rekla je Vjosa Osmani. (kraj) vem

Share: