Poštovanje prava manjina

20:07 22. 05. 2024. FoNet | Ivana Šanjević

EOGRAD -  Ministar za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog Tomislav Žigmanov poručio je danas, u razgovoru sa zamenicom pomoćnika američkog državnog sekretara iz Biroa za demokratiju, ljudska prava i rad Nikol Čulik, da Srbija u oblasti prava nacionalnih manjina ima zakonodavni okvir koji je usaglašen sa međunarodnim standardima.

Žigmanov je istakao da se na Kosovu i Metohiji pripadnici nealbanskih zajednica, prvenstveno srpske, suočavaju sa kršenjem elementarnih ljudskih prava, zbog čega su vlasti u Srbiji često u situaciji da pozivaju i zahtevaju od međunarodnih institucija i Kancelarije UNMIK, koja je po Rezoluciji 1244 zadužena za zaštitu ljudskih prava na Kosovu, da se ti negativni procesi zaustave.

Kada je reč o integraciji albanske nacionalne zajednice, Žigmanov je podsetio da je učinjeno nekoliko značajnih iskoraka, među kojima je istakao uspešno završene izbore za Nacionalni savet albanske nacionalne manjine prošle godine, učešće Albanaca u popisu stanovništva 2022 i učešće u novom sazivu Narodne skupštine. (kraj) is/ivt/bdr

Share: