Jačanje vojske i neutralnosti

13:33 04. 06. 2024. FoNet | Katarina Tomović

BEOGRAD - Ministar odbrane Srbije Bratislav Gašić izjavio je da će insistirati na daljem jačanju Vojske Srbije (VS), uz očuvanje kursa vojne neutralnosti zemlje, uzimajući pritom u obzir promene u globalnom i regionalnom kontekstu, kao i složenu situaciju na Kosovu i Metohiji.

Prema rečima Gašića, situacija na Kosovu i Metohiji više puta je u prethodnom periodu bila na ivici konflikta.

"Pokušaji Kurtijeve vlade da takozvanu državnost zaokruži konačnim obračunom sa preostalim Srbima na KiM i stravična represija koja se tamo u kontinuitetu sprovodi nad našim narodom, ali i drugim nealbanskim življem, dovela nas je više puta u prethodnom periodu na samu ivicu konflikta. Licemeran stav dela takozvane međunarodne zajednice u vezi sa pitanjem nepovredivosti granica i teritorijalnim integritetom međunarodno priznatih država dobio je još drastičnije forme nakon početka ukrajinskog sukoba", rekao je Gašić u intervjuu za junski broj magazina "Odbrana".

Gašić je rekao da je Srbija svesna i opasnosti kakvu mogu uneti u inače složene odnose naroda i entiteta u Bosni i Hercegovini inicijative kao što je usvajanje rezolucije Generalne skupštine Ujedinjenih nacija o Srebrenici.

"Pozicija naše zemlje, kao garanta Dejtonskog mirovnog sporazuma, jasna je i nedvosmislena, ali u isto vreme veoma složena. Bilo kakvi eventualni pokušaji nasilne revizije Dejtonskih principa na štetu Republike Srpske su sa aspekta Republike Srbije nedopustivi", rekao je Gašić, koji je već jednom bio na mestu ministra odbrane, a potom je bio direktor Bezbednosno-informativne agencije i u prethodnoj Vladi Srbije ministar unutrašnjih poslova.

Poredeći situaciju tokom svog prvog i drugog mandata, Gašić je rekao da se u pogledu sposobnosti VS da izvrši svoju ustavnu ulogu može konstatovati ogroman napredak.

"Sposobnost države da uloži u razvoj sistema odbrane direktna je refleksija njene ekonomske moći koja je danas neuporedivo veća nego pre jedne decenije", rekao je Gašič, koji ključne razlike svoja dva mandata vidi u dramatično drugačijem globalnom i regionalnom bezbednosnom kontekstu, koji se pre svega oslikava sukobom u Ukrajini.

Prema njegovim rečima, malo ko je pre desetak godina bio spreman da poveruje u mogućnost da se na tlu Evrope dogodi oružani sukob takvih razmera, koji ima "zastrašujući potencijal globalne eskalacije".

"Tendencije uspostavljanja multipolarnog svetskog poretka sa jedne i otpori tim tendencijama sa druge strane bili su i tada evidentni, ali je preovladavalo mišljenje da će se sukobi interesa Istoka i Zapada odvijati pre svega na političkoj i ekonomskoj ravni", rekao je Gašić, dodajući da u svetskim razmerama postoji još niz neuralgičnih tačaka koje lako mogu prerasti u oružane sukobe, poput Bliskog Istoka.

Gašić je naglasio da se od strateškog smera razvoja sistema odbrane, zauzetog još 2012. godine, neće odstupiti ni za jotu, što znači nastavak opremanja i modernizaciju naoružanja i vojne opreme, odnosno jačanje sveukupnih odbrambenih kapaciteta.

"Naša vojska mora biti snažna, sposobna i spremna da osujeti svaki pokušaj ugrožavanja slobode i nezavisnosti Republike Srbije. Podvlačim – naša vojna moć nije pretnja bilo kome u okruženju, nego isključivo instrument odvraćanja od bilo kakvih agresivnih namera prema Srbiji i srpskom narodu", rekao je Gašić.

Ministar je kazao i da će čovek biti u središtu njegove pažnje.

"Najsavremeniji borbeni sistemi, tenkovi, avioni, naoružanje i oprema sami po sebi ne znače nam ništa ukoliko nemamo dovoljan broj sposobnih, obučenih i motivisanih ljudi da njima rukuju. Stoga ćemo nastaviti sa merama sveobuhvatnog poboljšanja materijalnog položaja pripadnika Ministarstva odbrane i VS, te unapređenja uslova njihovog života, rada i obuke", kazao je Gašić.

Prema njegovim rečima, da nije proteklih godina bio deo bezbednosnog aparata, danas ne bi prepoznao VS.

"Nema sumnje da ćemo ostati na dosadašnjem kursu kada je reč o nabavci savremenog naoružanja i vojne opreme. Iskoristićemo svaku mogućnost razvoja i proizvodnje sredstava NVO u okviru domaće pameti i sopstvene privrede jer to je, bez ikakve sumnje, najbolja opcija. U slučajevima gde to objektivno nije moguće, na svetskom tržištu nabavićemo ono što prema karakteristikama, ceni, perspektivama održavanja, obuke i slično najviše odgovara našim potrebama i interesima", rekao je Gašić.

Povodom kritika u javnosti da bi se eventualnom nabavkom višenamenskih borbenih aviona "rafal" narušila vojna neutralnost Srbije, Gašić je rekao da je su naoružanje i vojna oprema nabavljani do sada na svim meridijanima – i od Istoka i od Zapada.

"Naša vojna neutralnost znači da nećemo da budemo deo vojnih saveza, a ne da ćemo da se izolujemo. Svojevremeno nabavka 'pancira' ili helikoptera Mi-35 nije značila da se okrećemo Rusiji, niti je kupovina FK-3 značila da ćemo u vojni savez sa Kinom, kao što ni kupovina 'Erbasovih' helikoptera H145 pa ni eventualna kupovina 'rafala' ne ukazuje na to da ćemo ući u NATO. Tačno je da tako velika i skupa nabavka ima svoje ekonomske i političke implikacije, ali ni u kom slučaju ne znači da odustajemo od politike vojne neutralnosti", poručio je Gašić.

Gašić je naglasio da to važi i za pristup pitanjima međunarodne vojne saradnje.

"Naša vojna neutralnost pruža nam upravo tu vrstu manevarskog prostora da odluke sa kim ćemo i kako sarađivati donosimo samostalno i isključivo u skladu sa našim nacionalnim interesima", rekao je Gašić.

Gašić je potvrdio i planove o vraćanju obaveznog služenja vojnog roka, za koje su Ministarstvo odbrane i Generalštab VS sačinili objedinjen predlog više modela i uputili ga predsedniku Aleksandru Vučiću.

"Reč je o veoma obimnom dokumentu koji sadrži detaljne procene, proračune i implikacije svakog pojedinačnog modela koji se razlikuju prema trajanju i broju uputnih rokova tokom jedne godine. U narednom periodu ćemo u konsultaciji sa predsednikom Republike i vrhovnim komandantom VS doneti odluku o eventualnom upućivanju predloga Narodnoj skupštini u vezi sa ukidanjem Odluke o suspenziji obaveznog služenja vojnog roka", rekao je Gašić.

Share: