Tabaković neprihvatljiva

09:36 19. 07. 2024. FoNet | Velimir Ilić

BEOGRAD - Članovi skupštinskog Odbora za finansije, budžet i kontrolu trošenja javnih sredstava Dušan Nikezić i Peđa Mitrović ocenili su da je guvernerka Narodne banke Srbije Jorgovanka Tabaković pretvorila tu instituciju u PR službu Vlade i da je njen ponovni izbor za guvernera neprihvatljiv, saopštreno je danas iz Stranke slobode i pravde (SSP).

"Izbor Jorgovanke Tabaković za guvernera NBS po treći put je neprihvatljiv zbog loših rezultata koje je ostvarila u svom prethodnom mandatu. Zbog njenog nečinjenja, poslovne banke su ostvarile istorijski profit od četiri milijarde evra na teret građana Srbije, a zbog gušenja nezavisnosti Narodne banke i njenog potčinjavanja partijskim interesima SNS-a, izvršena je najveća monetarna ekspanzija, odnosno štampanje para, od 2000. godine, što je direktno dovelo do najviše inflacije u Evropi 2022.", navode u zajedničkom saopštenju Nikezić i Mitrović.

Ističući da je Jorgovanka Tabaković svojom politikom generisala inflaciju, "što je direktno urušilo životni standard građana", onu navode da će guvernerka "u udžbenicima monetarne ekonomije biti upamćena po tome što je rast cene krompira od 152% sramno pravdala povećanjem broja svadbi nakon pandemije". (kraj) vip/dj

Share: