Izmene u interesu preduzetnica

14:02 31. 07. 2024. FoNet | Katarina Tomović

BEOGRAD - Ministar zdravlja Srbije Zlatibor Lončar pokazao je danas spremnost da se pitanje izmena Zakona o zdravstvenom osiguranju, kojima bi trebalo da bude poboljšan položaj trudnica preduzetnica, reši u njihovom najboljem interesu.

To je saopšteno nakon sastanka Lončara i ministarke bez portfelja zadužene za rodnu ravnopravnost, političko i ekonomsko osnaživanje žena i sprečavanje nasilja nad ženama Tatjanom Macurom, na kojem je bilo reči i o unapređenju procedura u porodilištima na mestima gde je neophodno uspostaviti bolju komunikaciju na relaciji zdravstveni radnik - pacijentkinja, naročito u procedurama koje se odnose na psihološku podršku ženama koje prolaze kroz proces vantelesne oplodnje.

Macura je naglasila važnost angažovanja Ministarstva zdravlja i Lončara u organizovanju svih vrsta preventivnih pregleda i predložila da se poseban fokus stavi na prepoznavanje žena koje su u riziku od porodičnog nasilja, kao i na potrebu za preventivnim pregledima na depresiju i anksioznost trudnica i porodilja, navedeno je u saopštenju iz kabineta ministarke Macure. (kraj) vem/kt/mk

Share: