SAD i EU o Vulinovoj ulozi

13:16 23. 08. 2024. | Vera Barišić

BEOGRAD - Američki Stejt department je povodom optužbi ruskog aktiviste Andreja Pivovarova da je potpredsednik Vlade Srbije Aleksandar Vulin imao ulogu u njegovom hapšenju u Rusiji 2021, poručio da Vulin ostaje na listi sankcija SAD, dok su iz Evropske unije naveli da nisu u poziciji da komentarišu taj slučaj, preneo je danas Radio Slobodna Evropa (RSE).

"Naš stav o Aleksandru Vulinu je dobro poznat. On ostaje pod američkim sankcijama. Sjedinjene Države ne igraju nikakvu ulogu u imenovanju osoblja u srpskoj vladi", naveli su iz Stejt departmenta na upit RSE da prokomentarišu optužbe Pivovarova.

Vulin je u vreme kada je Pivovarov uhapšen bio ministar unutruašnjih poslova Srbije.

Iz Stejt departmenta su naveli da cene "kontinuirano partnerstvo Srbije u borbi protiv ruske agresije u Evropi i pružanju humanitarne pomoći ukrajinskom narodu".

"Naš fokus je na saradnji sa srpskim liderima na jačanju strateškog partnerstva između naših zemalja dok Srbija gradi sigurnu i prosperitetnu budućnost u Evropi koja je neranjiva na političke i ekonomske ucene Rusije", navodi se u saopštenju.

Na upit RSE iz EU je navedeno da "nisu u poziciji" da komentarišu "ovaj konkretan slučaj".

"Ono što možemo reći jeste da održavanje veza sa Rusijom u vreme njenog agresorskog rata protiv Ukrajine nije kompatibilno sa vrednostima EU i procesom pridruživanja Evropskoj uniji", kazao je portparol EU Peter Stano.

Stano je dodao i da odnosi sa Rusijom "ne mogu ostati uobičajeni" imajući u vidu njenu agresiju na Ukrajinu.

Predstavnici opozicionih organizacija iz Rusije su početkom maja 2021. održali seminar u Beogradu, pošto im u Rusiji to nije bilo dozvoljeno. Krajem tog meseca Andrej Pivovarov je uhapšen.

Po puštanju na slobodu, u velikoj razmeni zarobljenika između Zapada i Moskve 1. avgusta, ruski aktivista je, u intervjuu za srpski nedeljnik "Radar", izjavio da je uhapšen nakon informacija koje je Vulin o njemu navodno prosledio ruskim bezbednosnim službama.

Tri godine ranije, iste tvrdnje prvi je izneo ruski novinar i aktivista Vladimir Kara-Murza. Vulin je tada demantovao sve optužbe.

Share: