Gde su tri milijarde evra?

12:15 25. 09. 2024. FoNet | Vesna Milosavljević

BEOGRAD - Demokratska stranka (DS) saopštila je danas da ni posle dva dana skupštinskog zasedanja javnost u Srbiji nije dobila odgovor na pitanje o sudbini tri milijarde evra u okviru naplate PDV-a od uvoza, koje je postavio u plenumu poslanik i predsednik te stranke Zoran Lutovac.

Prema saznanjima DS, od 2016. do početka 2023. godine, kao rezultat sistemskih malverzacija, budžet Srbije uskraćen je za naplatu iznosa od 2,642 milijarde evra. Taj iznos treba uvećati za 557 miliona evra koji su nestali tokom 2023. godine, s obzirom na to da taj iznos PDV-a nije bio naplaćen za uvoz, navela je DS u saopštenju.

Prema navodima DS, ove godine je došlo do promena u Predlogu zakona o izmenama i dopunama Zakona o budžetu tako da se PDV koji se naplaćuje iz uvoza više ne razdvaja od onog koji se naplaćuje za aktivnosti unutar same zemlje, već se te stavke beleže zbirno. Zbog te činjenice pomenute anomalije su teže uočljive ali se može pretpostaviti da se od te prakse nije odustalo, navedeno je u saopštenju. (kraj) vem/dj

Share: