Antifašizam zauvek

14:58 22. 10. 2024. FoNet | Vesna Milosavljević

NOVI SAD - Predsednik Gradskog odbora Stranke slobode i pravde (SSP) u Novom Sadu Vladimir Vrsajkov izjavio je danas da se, zahvaljujući istorijskom revizionizmu, briše jasna granica između žrtava fašizma, egzekutora i oslobodilaca, ali je izrazio uverenje da nikome neće proći namera da se 23. oktobar izbriše iz istorije grada i sećanja Novosađana.

"Pre 80 godina u naš grad vratila se Sloboda. Došla je zahvaljujući rodoljubima i antifašistima - Novosađanima, koji su uprkos najgorem okupacionom teroru održavali iskru otpora, svrstavajući se tako na pravu, pobedničku stranu u Drugom svetskom ratu", naveo je Vrsajkov u pisanoj izjavi i ukazao da su heroji Drugog svetskog rata, međutim, sistematskom izmenom naziva ulica prognani iz Novog Sada.

Prema njegovim rečima, namera da se podigne spomenik „nevinim žrtvama” na Limanu 4 samo je "jedan od pokušaja odlazeće vlasti da pod devizom 'nacionalnog pomirenja' nevinima proglasi najgore zločince", koji su sugrađane streljali i bacali pod led tokom Novosadske racije. (kraj) vem/dj

Share: