SNS 48, SPN 43 mandata u Beogradu

12:53 17. 12. 2023. FoNet | Desk

SRBIJA - 1.32 Predsednik Stranke pravde i pomirenja (SPP) Usame Zukorlić rekao je da su izbori potvrdili da je SPP najjača stranka među Bošnjacima u Srbiji i da će imati najmanje tri narodna poslanika u Skupštini Srbije, saopšteno je iz te stranke.

1.26 Na parlamentarne izbore, prema proceni Cesid/Ipsos, u nedelju je izašlo 59,3 odsto građana s pravom glasa, a izlaznost u Beogradu bila je 58,5 odsto.

1.10 Beograd je izgubljen za vladajuće, rekao je predsednik Pokreta obnove kraljevine Srbije (POKS) i jedan od lidera koalicije NADA Vojislav Mihailović, ukazavši da je jasno da Srbija protiv nasilja, NADA i lista Branimira Nestorović imaju većinu u Beogradu i da to može za Beograđane da bude presudno.

00.53 Nosilac liste "Mi - Glas iz naroda" Branimir Nestorović rekao je noćas FoNetu da je ta lista bila iznenađenje jer je "poremetila političku žabokrečinu u kojoj se sve zna, ko je levo, ko je desno", pa tu "padaju dogovori i niko ne sluša šta narod stvarno želi".

00.46 Na osnovu obrađenih rezultata sa 86,91 odsto biračkih mesta (7.190 od 8.273) lista Srpske napredne stranke "Aleksandar Vučić - Srbija ne sme da stane" osvojila je 1.477.651 glas ili 47,67 odsto i najmanje 128 poslaničkih mandata u parlamentu, izjavio je noćas predsednik Srpske napredne stranke (SNS) Miloš Vučević.

00.41 Potpuno je jasno da su u Beogradu stranke opozicije dobile više glasova od stranka koje su do sada u prestonici predstavljale vlast, rekao je večeras za N1 predsednik Stranke slobode i pravde Dragan Đilasi i dodao da će braniti izbornu volju građana svim demokratskim sredstvima, kao i da su mogući i protesti.

00.29 Na parlamentarnim izborima glasalo je 59,1 odsto građana s pravom glasa, a lista "Aleksandar Vučić - Srbija ne sme da stane" osvojila je 46,9 odsto glasova, saopštila je večeras posmatračka misija Crte na osnovu 95 odsto obrađenog uzorka.

23.47 Izlaznost je veća nego na prošlim izborima, što je ohrabrujuće, a mi smo ostvarili rezultat koji je istovetan onom od pre godinu i po dana, a to je 5,4 na republičkim i sedam odsto na beogradskim izborima, rekao je Nosilac liste Nada i predsednik Novoe demokratske stranke Miloš Jovanović.

23.42 Nosilac liste "Srbija protiv nasilja" Miroslav Aleksić izjavio je večeras da je prerano govoriti o koalicijama, ali da je na nivou grada lakše napraviti koalicije.

23.27 Nosilac liste "Srbija protiv nasilja" Miroslav Aleksić izjavio je večeras na konferenciji za novinare da su njihovi rezultati bazirani na zapisnicima koji su do njih došli, a ne na uzorcima i da Srpska napredna stranka ima 43,2 odsto, a lista "Srbija protiv nasilja" 28,2 odsto na parlamentarnim izborima, dok su u Beogradu izjednačeni.

23.20 Nismo zadovoljni izbornim rezultatom, uzroke treba analizirati, a moje mišljenje je da je potrebno naći novog lidera naše stranke, izjavio je večeras predsednik Socijalističke partije Srbije Ivica Dačić.

23.06 Predsednik Socijalističke partije Srbije (SPS) Ivica Dačić izjavio je večeras da ta stranka nije zadovoljna izbornim rezultatom i da će razgovarati sa kolegama šta je najbolje za partiju i da je njegovo mišljenje da treba naći novog lidera socijalista.

23.01 Lista "Aleksandar Vučić - Beograd ne sme da stane" u Skupštini grada Beograd imaće 48 mandata, pokazuje procena rezultata glasanja koju su objavili IPSOS i CeSID na osnovu 57 odsto uzorka.

22.56 Stranka Zajedno saopštila je večeras da se procenjuje da je na izbornom danu u Srbiju "uvezeno" 20.000 "fantomskih birača" kako bi na lokalnim izborima u Beogradu glasali za Srpsku naprednu stranku i pozvala je građane da budu spremni da brane izbornu volju.

22.45 Kandidat za poslanika na listi Srbija protiv nasilja i generalni sekretar Stranke slobode i pravde Peđa Mitrović rekao je večeras da su prema rezultatima 10 odsto prebrojanih glasova u Srbiji pet lista prešlo cenzus, navodeći da se “Beograd još ne broji, jer je poslednje biračno mesto zatvoreno u 22 sata”.

22.38 Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je večeras na konferenciji za novinare u izbornom štabu Srpske napredne stranke (SNS) da je lista "Srbija ne sme da stane" na izborima za Skupštinu grada Beograd osvojila 38,5 odsto glasova, a drugoplasirana je lista "Srbija protiv nasilja" sa 35 odsto osvojenih glasova.

22.32 Nosilac liste "Mi - Glas iz naroda" na republičkim izborima Branimir Nestorović izjavio je večeras da je uspeh koji je ostvarila ta lista ogroman i da "99 odsto neće ulaziti ni u kakve koalicije i da neće trgovati".

22.30 Jedan od lidera Nacionalnog okupljanja Milica Đurđević Stamenkovski izjavila je da je ta koalicija na republičkim izborima sačuvala parlamentarni status sa 3,8 odsto podrške građana.

22.27 Lista "Aleksandar Vučić - Srbija ne sme da stane", na osnovu 80,2 odsto uzorka CeSID/IPSOS, osvojila je 46,4 odsto glasova ili 129 mandata, a na drugom mestu je "Srbija protiv nasilja" sa 23,3 odsto ili 64 mandata.

22.12 Predsednik Nove Demokratske stranke Srbije i lider koalicije NADA Miloš Jovanović izjavio je večera da je koalicija sa Pokretom obnove Kraljevine Srbije ostvarila gotovo istovetan rezultat kao pre godinu dana i da je, s obzirom na okolnosti i kontekst, to izvanredan rezultat.

21.47  Predstavnik agencije "IPSOS Adrija" Srđan Bogosavljević izjavio je da se na nešto više od 60 odsto obrađenog uzorka procenjuje da je lista "Aleksandar Vučić - Srbija ne sme da stane" osvojila 46,6 odsto glasova na parlamentarnim izborima, a lista "Srbija protiv nasilja" 23,1 odsto.

21.34 Potpredsednica Srpske napredne stranke (SNS) Ana Brnabić izjavila je večeras da na osnovu 50 odsto obrađenog uzorka lista "Srbija ne sme da stane" ima 47,1 odsto glasova, a 23 odsto ima lista "Srbija protiv nasilja".

21.20 Predsednik Republičke izborne komisije (RIK) Vladimir Dimitrijević izjavio je večeras da će nakon unosa prvog zapisnika o radu biračkog odbora u sedištu opštine ili grada istovremeno na ekranima u holu Skupštine Srbije i na veb prezentaciji RIK početi uživo praćenje rezultata parlamentarnih izbora.

20.49 Prema uzorku od skoro 1.000 biračkih mesta, do 20 časova izlaznost na republičkom nivou je bila 59,68 odsto, dok je u Beogradu bila nešto manja, saopštila je večeras Bojana Bukmirović u ime koalicije Nacionalno okupljanje.

20.31 Kandidat za poslanika koalicije "Srbija protiv nasilja" i generalni sekretar Stranke slobode i pravde Peđa Mitrović izjavio je večeras da je izborni dan bio obeležen bahatim nepravilnostima i bahatim demonstracijama poltičkog nasilja i dodao da se očekuje da će ta koalicija ostvariti pobedu u Beogradu.

20.26 Predsednik Socijaldemokratske stranke Boris Tadić pozvao je danas opoziciju da zajedno podnesu krivičnu prijavu protiv organizatora nezakonitog glasanja građana iz susednih država, a iz Stranke slobode i pravde (SSP) poručili su da se slažu sa Tadićevim predlogom i da već rade na tome.

20.20 Šef posmatračke misije Crta Raša Nedeljkov ocenio je večeras na konferenciji za novinare, nakon zatvaranja birališta, da je izborni dan, naročito u Beogradu bio težak i loš.

20.00 Biračka mesta na parlamentarnim, pokrajinskim i lokalnim izborima u Srbiji zatvaraju se u 20 sati.

19.49 Centar za slobodne izbore i demokratiju (Cesid) saopštio je večeras da je izlaznost na izborima u Srbiji do 19 sati 55,9 odsto.

19.42  Direktor Republičkog zavoda za statistiku Miladin Kovačević izjavio je večeras da je do 18 sati u Srbiji na parlamentarne izbore izašlo 51,93 odsto upisanih birača.

19.26 Predstavnik Republičke izborne komisije (RIK) Miladin Kovačević izjavio je večeras da je do 18 sati u Srbiji na izbore izašlo 51,93 odsto.

19.07 Izlaznost birača na teritoriji Autonomne pokrajine Vojvodine do 18 časova bila je 52,24 odsto, saopštila je danas Pokrajinska izborna komisija (PIK).

18.52 U Kragujevcu je do 18 sati na vanrednim parlamentarnim izborima glasalo 52,24 odsto upisanih birača, saopštila je Gradska izborna komisija.

18.42 Više javno tužilaštvo u Beogradu saopštilo je danas da u saradnji sa osnovnim tužilaštvima sa teritorije Beograda pomno prati izborni proces i obaveštava javnost da za sada nema dokaza da je izvršeno bilo koje krivično delo u vezi izbornog procesa.

17.28 Prema procenama CeSID/IPSOS, izlaznost do 17 časova iznosi 47,2 odsto, dok je na izborima prošle godine iznosila 45,1 odsto.

16.54 - Na vanrednim parlamentarnim izborima u Srbiji je danas do 16 časova glasalo 42,1 odsto birača, dok je prošle godine u to vreme odziv bio 42,4 odsto, rekao je novinarima šef posmatračke Misije Centra za istraživanje, transparentnost i odgovornost - CRTA Raša Nedeljkov.

15.42 - Direktor Republičkog zavoda za statistiku Miladin Kovačević saopštio je da izlaznost do 14 časova iznosi 32,38 odsto.

15.39 - Prema procenama CeSID/IPSOS, izlaznost do 14 časova iznosi 32,2 odsto, dok je na izborima prošle godine iznosila 30,4 odsto.

14.56 - Potencijalni slučajevi korupcije i sumnje na kupovinu glasova tokom izbornog dana zabeleženi su danas, osim u Odžacima, i u Rušnju, opština Čukarica, i u Novom Beogradu, objavila je danas posmatračka misija Crte.

14.01 - Predsednik Republičke izborne komisije (RIK) Vladimir Dimitrijević potvrdio je danas da se u Odžacima dogodio incident kada je posmatračima CRTE uništen automobil i poručio da RIK najoštrije osuđuje taj incident.

13.56 - Do 13 sati na parlamentarne izbore izašlo je 26,6 odsto građana sa pravom glasa, što je 0,1 odsto manje nego na izborima 2022 godine, saopštio je Centar za istraživanje, transparentnost i odgovornost (CRTA).

13.45 - Direktor Republičkog zavoda za statistiku Miladin Kovačević izjavio je da je danas do 12 sati na izborima u Srbiji glasalo 21,33 odsto građana od ukupnog broja upisanih birača.

13.43 - Izlaznost birača na teritoriji Vojvodine danas do 12 sati je 22,88 odsto, saopštila je Pokrajinska izborna komisija.

12.56 - Posmatrači Centra za slobodne izbore demokratije (CeSID) u periodu od 9 do 11 sati uočili su 70 nepravilnosti na biračkim mestima.

12.54 - Prema procenama CeSID/IPSOS, izlaznost do 11 časova iznosi 15,1 odsto, dok je na izborima prošle godine u istom periodu bila 14,1 odsto.

12.26 - Na parlamentarnim izborima u Srbiji do 10 sati glasalo 9,8 odsto birača, izjavio je danas na konferenciji za novinare šef posmatračke misije Crta Raša Nedeljkov.

12.24 - Šef posmatračke misije Crta Raša Nedeljkov izjavio je danas na konferenciji za novinare da su posmatrači te misije napadnti u Odžacima i da im je uništeno vozilo.

11:45 - U Srbiji je danas do 10 sati na izborima glasalo 9,94 odsto građana od ukupnog broja upisanih birača, saopštio je direktor Republičkog zavoda za statistiku Miladin Kovačević.

11:30 -  Navodi medija da je na pojedinim biračkim mestima započeto glasanje pre nego što su zapečaćene kutije u koje pre toga nije bio ubačen kontrolni list su potpuno netačne, saopštila je danas Gradska izborna komisija (GIK).

10:20 . Prema podacima koje objavio Cesid do sada je zabeleženo oko 50 nepravilnosti na glasanjima. Zabeleženo je da članovi biračkih odbora na većem broju biračkih mesta ne poštuju proceduru, zatim da biračima nije prskan sprej na nekoliko biračkih mesta, kao i da se biračima pre glasanja ne proverava identitet.

10:00 - U Srbiji je danas do 9:00, prema projekciji izlaznosti Ipsos Srbija i Cesida, glasalo 5,2 odsto građana s pravom glasa.

09: 05 - Predsednik Srbije Aleksandar Vučić glasao je jutros na parlamentarnim i beogradskim izborima oko 8:50 u Novom Beogradu.

08:45 - Predsednik Republičke izborne komisije Vladimir Dimitrijević izjavio je da su jutros na vreme, odnosno u 7 sati otvorena sva biračka mesta za glasanje na parlamentarnim izborima, izobrima za Skupštinu Vojvodine i za odbornike u 65 gradova i opština.

08:30 - Sa autobuske stanice u Kosovskoj Mitrovici jutros oko sedam sati krenuli su prvi autobusi sa građanima koji će učestvovati na vanrednim parlamentarnim izborima u Srbiji, a njihovo biračko mesto je u Raški, javlja portal KoSSev, navodeći da je ovo treće glasanje na kojem koje Srbi sa Kosova ne mogu da učestvuju u mestima u kojima žive.

08:00 - Ministar spoljnih poslova i predsednik Socijalističke partije Srbije (SPS) Ivica Dačić glasao je u beogardskoj opštini Savski venac dok je predsednik Stranke Slobode i pravde Dragan Đilas, koja je deo kolaicije "Srbija protiv nasilja", glasao jutros na Vračaru. Potpredsednik Glavnog odbora SNS Siniša Mali glasao je u Beogradskoj poslovnoj školi.

07:35 - Centar za istraživanje, transparentnost i odgovornost (CRTA) pratiće današnje izbore u Srbiji sa 3.000 posmatrača, obučenih u skladu sa međunarodnim standardima, a o parlamentarnim i beogradskim izborima izveštavaće na osnovu dva slučajna uzorka, reprezentativna za Srbiju i Beograd, sa po 500 biračkih mesta.

07:22 - Birači u Vojvodini danas, osim za poslanike u parlamentu Srbije i odbornike lokalnih samouprava, glasaju i za novi saziv pokrajinske skupštine, a pravo glasa ima 1.669.791 birač.

7:10 - Na današnjim izborima građani biraju odbornike u skupštinama 65 gradova i opština, uključujući i grad Beograd.

07:03 - U 7:00 otvorena je većina biračkih mesta na izborima u Srbij.i Pravo glasa ima 6.500.666 birača, koji će moći da glasaju na 8.273 biračka mesta, od kojih je 29 u zatvorima.

Share: