SPN: MUP preneo Vučićevu poruku

20:06 17. 12. 2023. FoNet | Anđelija Stojković

BEOGRAD - Predstavnici izborne liste Srbija protiv nasilja (SPN) pozvani su u subotu kasno uveče na sastanak u MUP u vezi s eventualnom reakcijom na izborne rezulutate, potvrđeno je FoNetu u toj koaliciji, čijim je predstavnicima preneta poruka predsednika Srbije da će, u slučaju izborne pobede u Beogradu, opoziciji biti priznati rezultati.

Sastanku su prisustvovali Marinika Tepić, Radomir Lazović i Saša Bjelić, a audio snimak razgovora Stranka slobode i pravde objavila je danas na društvenoj mreži X.

Lazović je rekao FoNetu da je poruka koju su dobili od predstavnika MUP na sastanku "nedvosmisleno dolazi od predsednika Srbije Aleksandra Vučića", što potvrđuje i audio snimak podeljen na društvenim mrežama.

Na sastanku nam je rečeno kako "policija ima informacije" domaćih, "ali i stranih službi", da spremamo nasilne upade u republičku i gradsku izbornu komisiju, naveo je Lazović.

Kako se čuje na snimku, sastanku su prisustvovali savetnik i šef kabineta ministra policije Dejan Bojović, načelnik sektora unutrašnje kontrole i pomoćnik ministra Goran Colić, pomoćnik načelnika PU za Grad Beograd Ivan Cvijović i načelnik PU Ivan Stojiljković.

Kako su naveli predstavnici MUP, cilj razgovora je da zamole opozicione predstavnike da upad u RIK i GIK ne budu "način i modalitet" izbornog dana.

Na snimku se čuje glas predstavnika policije koji je ponovio je da su od domaćih službi i stranaca, ali i redova opozicije, obavešteni da lista Srbija protiv nasilja neće priznati izborne rezultate i da će ta koalicija na silu pokušati da zauzme zgradu GIK i RIK.

"Kao prošli put što je bilo u Skupštini kada je pokušano da se uđe na bilo koji način i delimično je na početku uspelo, na to smo konkretno mislili, 2020", rekao je taj predstavnik policije, na šta mu je Tepić rekla da oni tada nisu ni izašli na izbore i da tako nešto nikada nisu radili.

Predstavnik policije je rekao da ne kaže da su oni, već da govori o scenariju.

Na pitanje Lazovića da li im je predsednik Srbije rekao da će priznati rezultate, predstavnik policije je rekao: "Mi smo na isti ovaj način pričali, rekao je da će se poštovati izborna volja građana, ako pobedite, biće priznati rezultati".

Lazović je pitao da li je posao policije da se time bavi, predstavnik MUP mu je odgovorio da će oni štititi javni red i mir.

Bjelić je rekao da imaju informaciju da će se navijači fudbalskih klubova Crvena Zvezda, Partizan, OFK Beograd, Zemun i Rad okupiti na izborni dan posle 15 časova u delovima grada gde se nalaze aktivisti te opozicione koalicije i to na mestima gde je njen izborni štab i u blizini RIK i GIK "sa nalogom da zaustave bilo kakve demonstracije".

"Ja pričam o tome da očigledno neka tenzija diže", rekao je Bjelić u svojstvu šefa Izbornog štaba liste Srbija protiv nasilja i poručio da oni nikakvo nasilje neće izazivati, na šta su iz policije rekli da će reagovati na svaki poziv.

Predstavnik policije je rekao da su navijačke grupe već neko vreme predmet interesovanja, ali da nisu čuli za konkretni plan o kojem su govorili predstavnici koalicije "Srbija protiv nasilja". (kraj) zvs/vip/and/dj

Share: