Istražiti neregularnosti

21:15 19. 12. 2023. FoNet | Ivica Strnčević

VAŠINGTON - Vlada Sjedinjenih Američkih Država poziva Srbiju da istraži navode međunarodnih posmatrača o izbornim neregularnostima, izjavio je danas na konferenciji za novinare u Vašingtonu portparol Stejt departmenta Metju Miler.

Miler je na pitanje Glasa Amerike kako Sjedinjene Države vide preliminarne zaključke međunarodnih posmatračkih misija, na čelu sa OEBS, u kojima su navedene brojne izborne neregularnosti, odgovorio da se u Vašingtonu razmatra taj preliminarni izveštaj.

"Pozivamo Srbiju da radi sa OEBS-om na rešavanju tih pitanja. Tvrdnje o neregularnostima, o kojima su izvestili OEBS i drugi međunarodni posmatrači, treba da budu istražene. Nasilje upereno ka izbornim zvaničnicima, novinarima i akreditovanim posmatračima, o čemu smo takođe videli izveštaje, je neprihvatljivo. To ćemo i dalje jasno stavljati do znanja Srbiji", rekao je portparol Stejt departmenta.

Međunarodni posmatrački tim sastavljen od članova misije OEBS za demokratske institucije i ljudska prava (ODIHR), Evropskog parlamenta, Parlamentarne skupštine Saveta Evrope i Parlamentarne skupštine OEBS, konstatovao je u preliminarnom izveštaju da je izborni proces bio podriven pritiscima na birače, kupovinom glasova, zloupotrebom javnih resursa u kampanji, učešćem predsednika države i pristrasnim medijskim izveštavanjem u korist vladajuće partije.

Međunarodni posmatrači su, takođe, konstatovali da su na izborima u Srbiji građani mogli da biraju između političkih alternativa i da su slobode govora i okupljanja uglavnom bile poštovane.

Visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbednost Đosep Borelj i komesar za proširenje Oliver Varhelji takođe su pozvali nadležne u Srbiji da sačine kredibilne izveštaje o neregularnostima. (Kraj) is/bdr

Share: