Prihvatiti osvojene mandate

11:44 13. 01. 2024. FoNet | Vera Barišić

BEOGRAD - Poruka zvaničnika SAD Džejmsa O’Brajena da je "veoma važno" da u novim institucijama, uključujući parlament, budu adekvatno zastupljeni predstavnici opozicije ne znači da zagovara "veliku koaliciju" SNS i Srbije protiv nasilja u novoj Vladi, već da se zalaže da opozicija prihvati osvojene mandate, posebno u Skupštini Srbije, ocenio je Demostat.

Taj portal ističe da je značajno što je pomoćnik državnog sekretara SAD zadužen za Evropu i Evroaziju Džejms O’Brajen u brifingu za američke novinare izjavio: "Vidimo značajnu promenu u sazivu parlamenta. Stranke koje su nudile samo nacionalizam su pretrpele poraz, neke nisu prešle cenzus.

Demostat navodi da ako se iz matematičkog ugla pogleda i sastav budućeg saziva Narodne skupštine, dolazi se do zaključka da je dosadašnja vladajuća koalicija SNS i SPS, koja je imala 151 mandat (osvojenih 56,06 odsto glasova) ostvarila lošiji rezultat - oni u zbiru sada imaju 146 mandata (osvojenih 52,9 odsto glasova).

S druge strane, proevropska opozicija, lista Srbija protiv nasilja dobila je 65 mandata, što je umnogome bolji rezultat nego 2022. Ova politička opcija ima za oko 15 mandata više, ako se uzme u obzir činjenica je na prošlim izborima na zajedničkoj listi bila i Narodna stranka, koja je imala osam mandata, piše Demostat.

Dodaje se da je značajno pomenuti i da je Srbija protiv nasilja dobila više glasova nego Demokratska stranka 2012, a malo manje nego SNS iste godine. Istovremeno, nadmašila je rezultat Koalicije Zajedno na izborima održanim 1996. godine.

Demostat procenjuje da se Srbija protiv nasilja neće odreći mandata u Narodnoj skupštini, a, verovatno, ni u Skupštini grada Beograda. Istovremeno, po svemu sudeći, lokalni izbori u glavnom gradu biće ponovljeni, zbog nemogućnosti formiranja vladajuće većine.

Imajući u vidu aktuelne neravnopravne uslove, do narednog izlaska na birališta, neophodno je, smatra Demostat, obezbediti da se izborna pravila, koja i sada postoje, uistinu primene. Taj proces trebalo bi da započne što pre, bez odlaganja, budući da će u velikom broju opština u Srbiji na proleće biti održani lokalni izbori.

Jedan od "recepata" za unapređenje izrazito nepovoljne izborne klime jeste i to da institucije u Srbiji na svim nivoima - izvršnom, sudskom i zakonodavnom počinju da funkcionišu na profesionalan, objektivan i nepristrasan način.

Kada je o daljem putu Srbije protiv nasilja reč, Demostat ocenjuje da je najvažnije da vodeća opoziciona snaga ostane ujedinjena, u čvrst savez, a ne da dođe do fragmentacije kao što se već dosta puta u prošlosti događalo sa političkim grupacijama protivnika Miloševićevog i Vučićevog režima. (kraj) vbr

Share: