Jasan stav EU o Jerusalimu

15:53 07. 09. 2020. FoNet | Spomenka Vlatković

BRISEL - Portparol za spoljnu politiku i bezbednosti EU Peter Stano rekao je da su otvaranja kosovske ambasade u Jerusalimu i preseljenja srpske ambasade u taj grad bilateralne obaveze strana, ali da EU ima jasan stav u vezi sa Jerusalimom i da u ovom gradu ne postoji ambasada nijedne zemlje EU i nema delegacije EU.

"Što se tiče ambasada, to je njihovo bilateralno opredeljenje. Mogu samo da kažem da je stav EU o kretanju ambasada u Jerusalimu poznat i nije se promenio. Ne postoji zemlja EU koje imaju ambasade u Jerusalimu i tamo ne postoji delegacija EU. To je u skladu sa Rezolucijom UN. EU je ponovila svoju posvećenost rešenju dve države. Dijalogom se mora naći način za rešavanje statusa Jerusalima kao glavnog grada dve države, Izraela i Palestine. Budući da je Kosovu i Srbiji pripritet integracija u EU očekuje se da i jedni i drugi deluju u skladu sa ovom opredeljenošću", rekao je Stano na konferenciji za novinare, piše Koha, a prenosi Kosovo onlajn.

Koha navodi da je na sastanku u Vašingtonu, u okviru sporazuma, Izraelu obećano priznanje Kosova pod uslovom da otvori ambasadu u Jerusalimu. Srbija je obećala da će svoju ambasadu preseliti iz Tel Aviva u Jerusalim sledeće godine. (kraj) vbr/sv/dj

Share: