Našli komunikaciju sa Srbijom

15:34 10. 09. 2020. FoNet | Spomenka Vlatković

Priština - Sekretar Organizacije ratnih veterana OVK Faton Kljinaku izjavio je da su u dosijeima koji su doneti u njihovu kancelariju pronašli komunikaciju između Specijalnog tužilaštva i Tužilaštva Srbije o saslušanjima koja su vođena u vremenu tokom i posle rata, preneo je Kljan Kosova.

Međutim, Kljinaku navodi da su ta saslušanja u Srbiji rađena pod pritiskom, a ukoliko ne bi sarađivali, postojala je mogućnost “da bi mogli biti ubijeni”.

"Oni neprestano komuniciraju sa spskim tužilaštvom i ne samo ovaj sud, već i UNMIK i Euleks. Sarađivali su sa Srbijom kako bi optužili bivše borce OVK. Znamo da se sve što Srbija istražuje radi u određene svrhe. Tražili smo da to učini lokalni sud, ali poslanici su napravili veliku grešku kada su glasali za Specijalni sud. Tražili smo izmenu zakona o ovom sudu zbog istrage svih ratnih zločina", rekao je Kljinaku. 

Gostujući u emisiji "Oko 7", Kljinaku je naveo kako je paket stigao u kancelariju ORV OVK i zašto su odlučili da daju neke primerke dosijea medijima.

"Dovezli su ih u paketu i ostavili na prijemnici. Predsednik Gucati, potpredsednik Haradinaj i ja izašli smo i zaključili da ne bi trebalo da diramo paket jer smo se plašili da se nešto ne dogodi. Tada smo videli da u njemu postoje dokumenti. Slučaj smo odmah prijavili medijima, jer nismo nikad verovali tužilaštvu ili međunarodnoj pravdi, a želeli smo da obavestimo o ovom događaju", rekao je Kljinaku. (kraj) sv/

 

Share: