Hiljade na protestu

17:19 20. 09. 2020. FoNet | Spomenka Vlatković

MINSK - Hiljade pristalica opozicije okupilo se u centru Minska na protestnom maršu, s kojeg traže odlazak predsednika Belorusije Aleksandra Lukašenka.

Protest je organizovan dan pošto su hiljade žena učestvovale u maršu, zahtevajući Lukašenkovu ostavku.

Na ulice Minska izašla su oklopna vojna vozila, a uoči protestnog marša u centru je postavljena bodljikava žica.

Opozicioni aktivisti objavili su fotografije i video-snimke konvoja vojnih vozila koji su se zaputili u centar grada uoči demonstracija.

Demonstranti su najavili marš prema Vrhovnom sudu Belorusije, gde će nositi plakate sa, kako su rekli, imenima kandidata za narodni sud, uključujući i pripadnike snaga bezbednosti koji su učestvovali u nasilnom gušenju demonstracija.

Posle Vrhovnog suda, demonstranti su najAvili da će se ponovo uputiti ka Lukašenkovoj rezidenciji.

Uoči protesta, anonimni hakeri otkrili su lične podatke 1 000 policijskih službenika u Belorusiji, u znak osvete zbog gušenja uličnih demonstracija.

U saopštenju putem aplikacije za razmenu poruka "Telegram", hakeri su naveli da će nastaviti da masovno objavljuju podatke, ako se budu nastavljala hapšenja demonstranata.

Hiljade ljudi je privedeno tokom protesta koji u Belorusiji traju od predsedničkih izbora 9. avgusta na kojima je, prema zvaničnim podacima, pobedio Aleksandar Lukašenko.

Mnoge demonstrante pretukle su Lukašenkove snage bezbednosti, a lica su im često bila zaklonjena maskama ili šlemovima. (kraj) sv/nm

Share: