Masovna grobnica u dvorištu

17:27 29. 09. 2020. FoNet | Jadranka Stanimirović

Sarajevo - Meštani naselja nadomak Zvornika u svojim dvorištima i oko kuća sami su otkrili nekoliko masovnih grobnica dok neki još tragaju za svojim najmilijima, ubijenim u Snagovu gde je u osam masovnih grobnica do sada identifikovano 580 ubijenih sa područja Podrinja, prenosi Balkanska istraživačka mreža Bosne i Hercegovine (BIRN BiH).

Nedžad Hasanović je 1992. godine izgubio oca Hakiju, jednog od 165 ubijenih meštana Snagova u Podrinju. Pokušavajući izbeći sudbinu oca i drugih meštana, on se mesecima sa trudnom suprugom krio u šumama, gde i danas traži kosti oca. Vratio se u rodno nesto, gde s drugim povratnicima iščekuje izostalu podršku institucija, a snagu za život daje mu činjenica da je supruga preživela i da su danas ponosni rodtelji mladića od 28 godina.

"Mene je jednu noć nazvao naš komšija Bošnjak i tražio da mu dam novac, a on će taj novac proslediti našem meštaninu srpske nacionalnosti, da označi mesto gdje su ukopali moga oca", počinje Hasanović u razgovoru za Balkansku istraživačku mrežu Bosne i Hercegovine (BIRN BiH) priču o potrazi za ocem koja traje 28 godina.

Opisuje da je osoba kojoj je dat novac trebala u noći štapom obeležiti mesto gde je zakopan njegov otac.

"Ja sam to sve ispoštovao, platio sam i pronašao sam taj štap. On mi je još dodatno ispričao kako je preko puta tog mesta ukopano više od trideset ljudi koji su iz našeg susednog sela. I stvarno se na tom mestu videla promena u rastinju i videlo se da je tu nekada neko nešto rovano", opisuje Hasanović, koji je odmah potom obavestio Institut za nestale osobe Bosne i Hercegovine (INO BiH). (kraj) js/dpv

Share: