Putinov predlog Trampu

18:11 16. 10. 2020. FoNet

Moskva - Predsednik Ruske federacije Vladimir Putin, tokom predsedavanja nacionalnim Savetom za bezbednost na video sednici, naložio je ministru spoljnih poslova Sergeju Lavrovu da Sjedinjenim Američkim Državama predloži produženje važenja Sporazuma o smanjenju strateškog naoružanja (START-3) za godinu dana i bez ikakvih preduslova, s obzirom da ovaj sporazum prestaje da važi 4. februara 2021, a da pregovori sa Vašingtonom o novom sporazumu još nisu doneli rezultate.

O sadržini dijaloga sa Vašingtonom o kontroli naoružanja i međunarodnoj bezbednosti izveštaj je podneo ministar Lavrov. Elektronskoj sednici prisustvovali su, uz ostale, predsednik Vlade Mihail Mišustin, predsednik Saveta federacije Valentina Mativenko, zamenik predsednika Saveta bezbednosti Dmitrij Medvedev, sekretar Saveta Nikolaj Patrušev i direktor Federalne službe bezbednosti Aleksandar Borotnjikov.

Putin je predložio jednogodišnje bezuslovno produženje važenja aktuelnog sporazuma da bi, u tom periodu, bio ispregovaran novi, s obzirom na brojne uslove koje je postavila američka strana, objavljeno je na sajtu Saveta bezbednosti Ruske federacije scrf.gov.ru.

U saopštenju je notirano da su na sastanku "razmenjena mišljenja o situaciji u Nagorno-Karabahu". (kraj) dpv

 

 

 

Share: