Turska: Poginulo 14 ljudi

18:29 30. 10. 2020. FoNet | Jasmina Džabić, Ivica Strnčević

Izmir, Istanbul - U snažnom zemljotresu sa epicentrom u Egejskom moru, koji je danas pogodio Tursku i Grčku, život je izgubilo najmanje 14 osoba, a 419 ljudi je lakše ili teže povređeno, preneo je Rojters.

Turske vlasti su saopštile da je u Izmiru, koji je najteže pogođen zemljotresom jačine sedam stepeni, život izgubilo 12 osoba, dok je na grčkom ostrvu Samosu poginulo dvoje tinejdžera.

Spasioci u Izmiru tragaju za preživelim u ruševinama 17 srušenih višespratnica, ispod kojih je do sada izvučeno 70 osoba.Zemljotres jačine 6,6 stepeni po Rihteru pogodio je popodne Egejsko more, vode distrikta Seferihisar, koji pripada zapadnom turskom gradu Izmiru.

Uprava za vanredne situacije u Turskoj (AFAD) potvrdila je da je epicentar zemljotresa zabeležen u 14:51 sati po lokalnom vremenu, u Egejskom moru, 17 kilometara od obale Seferihisara.

Zemljotres, koji se osetio i u Istanbulu, zabeležen je na dubini od 16,54 kilometra.

Posle zemljotresa podigao se nivo mora, što je izazvalo plavljenje ulica na obalama gradova, a voda je nosila i manje brodove i čamce.

Gradonačelnik Izmira Tunk Sojler kaže da je gotovo 20 zgrada urušeno tokom podrhtavanja tla, koje je trajalo 15 sekundi.

Ministar unutrašnjih poslova Turske Sulejman Sojlu kaže da je prijavljeno urušavanje najmanje šest zgrada u Bornovi i Bairakli, a strahuje se da ima mrtvih.

Spasilački timovi su upućeni na teren, a Anadolija javlja da su izvukli tri povređene osobe iz urušene zgrade u mestu Bajrakliju.

Predsednik Turske Redžep Tajip Erdogan uputio je poruku podrške meštanima Izmira i turske obale na Egejskom moru koji su pogođeni snažnim zemljotresom.

"Država je svim svojim resursima uz naše građane koji su pogođeni zemljotresom. Sve nadležne institucije, ministri i službe su angažovani na terenu", poručio je Erdogan. (kraj) lj/nm/dpv

Share: