Bajdenu Viskonsin, Trampu Pensilvanija?

20:47 04. 11. 2020. FoNet

Beograd - Na predsedničkim izborima u SAD demokratski kandidat Džozef Bajden pobedio je u Viskonsinu, dok je aktuelni predsednik Donald Tramp proglasio pobedu u Pensilvaniji, ali nijedan još nije osvojio 270 elektorskih glasova, koliko je potrebno za pobedu.

Kako javljaju agencije, Bajden sa 248 elektorskih glasova ima prednost nad Trampom, koji zasad ima 214.

Pobednika na izborima odlučiće rezultati glasanja u Viskonsinu, Mičigenu i Pensilvaniji.

Aktuelni predsednik je najavio da će tražiti ponovno prebrojavanje glasova u saveznoj državi Viskonsin, prenosi N1, navodeći izjavu menadžera Trampove izborne kampanje Bila Stepijena da su u nekoliko okruga u Viskonsinu zabeležene nepravilnosti "koje dovode u sumnju ispravnost rezulatata" i da će zahtev za novo prebrojavanje biti podnet.

Trampov izborni štab objavio je da je već podneo tužbu za zaustavljanje prebrojavanja glasačkih listića u Mičigenu, prenosi sputniknews.com, zato što im je uskraćen zakonom zagarantovan pristup lokacijama za brojanje radi posmatranja procesa brojanja.

Kasno sinoć, Tramp je poručio da je odneo pobedu "u Pensilvaniji, Džordžiji, Severnoj Karolini i Mičigenu".

Džozef Bajden je večeras izrazio očekivanje da će postati američki predsednik jer veruje da je jasno da njegova kampanja pobeđuje u dovoljnom broju saveznih država.

"Nakon duge noći prebrojavanja, jasno je da osvajamo dovoljno država kako bismo dostigli 270 elektorskih glasova", rekao je Bajden u kratkom obraćanju iz Vilmingtona i dodao da ne želi odmah da proglasi pobedu, ali veruje da će biti pobednik kad prebrojavanje glasova bude završeno.

Bajden je nešto ranije objavio na Tviteru link ka novoosnovanom fondu "Bajden fajt" radi prikupljanja donacija za "zaštitu izbora i pomoć Džou, Kamili i demokratama da budu izabrani širom zemlje", uz očekivanje "velikog priliva donacija".

Prebrojavanje glasova traje, nastavlja se u četvrtak, rezultati koji se objavljuju su preliminarni.

U Mičigenu su u toku protesti pristalica Donalda Trampa ispred izborne komisije u Detroitu, a demonstranti izlaze i na ulice Njujorka, javljaju mediji. (kraj) dep

Share: