Bandić na sahrani Merčepa

21:30 25. 11. 2020. FoNet | Jadranka Stanimirović

Zagreb - Ratni zločinac Tomislav Merčep sahranjen je danas na zagrebačkom groblju Mirogoj, a sahrani su prisustvovale brojne ličnosti, uglavnom sa krajnje desnice, ali i zagrebački gradonačelnik Milan Bandić, prenosi index,hr.

Jutarnji list piše da su na sahrani viđeni Branimir Glavaš, Anto Đapić, istoričar Josip Jurčević, Dražen Keleminec iz Autohtone Hrvatske stranke prava, Ljubo Ćesić Rojs, poslanik Hrvatskih suverenista Željko Sačić, urednik desničarskog Hrvatskog nedeljnika Ivica Marijačić, sekretar Hrvatskog generalskog zbora Marinko Krešić, neonacista Velimir Bujanec i drugi, navodi zagrebački portal.

Tomislav Merčep umro je 17. novembra u 69. godini. Bio je komandant policijske jedinice u Pakračkoj Poljani i ratni pomoćnik ministra unutrašnjih poslova.

U maju 2016. godine osuđen je na pet i po godina zatvora, a nakon žalbe u februaru 2017. godine, kazna mu je povećana na sedam godina zatvora.

Bio je to kraj pravosudno-političke serije koja je trajala više od 25 godina i predstavlja jednu od najprljavijih epizoda hrvatske strane u poslednjem ratu.

Merčepov ratni put započeo je u Vukovaru. Pre rata je bio poslovođa u građevinskom poduzeću, a 1990. godine kao kandidat HDZ ulazi u lokalnu upravu i postaje sekretar narodne odbrane. (kraj) vip/js/dpv

Share: