Sukob Janše i medija

18:38 01. 12. 2020. FoNet | Jadranka Stanimirović

Ljubljana - Nema primirja u odnosima slovenačkog premijera Janeza Janše i novinara koji premijera optužuju da pokušava da organizuje medijski prostor i ograniči novinarsku autonomiju, a on njih da otvoreno satanizuju njegovu vladu i posredno pozivaju na nepoštovanje epidemioloških mera, prenosi danas Hina.

Nova epizoda u tom nenajavljenom ratu su navodno okolnosti u kojima Slovenačkoj novinskoj agenciji (STA) preti ukidanje sredstava iz državnog budžeta, a reč je o oko dva miliona evra godišnje, koji čine polovinu njenih godišnjih prihoda.

Janšina vlada desnog centra je u ponedeljak, na predlog svoje Kancelarije medije i komunikacije, donela odluku da više neće finansirati rad nacionalne agencije i time dovela u pitanje njen opstanak, preneli su danas vodeći slovenački mediji, nacionalna RTV Slovenija, televizijska kuća POP-TV, ljubljanski Dnevnik i drugi.

Vesti slovenačke novinske agencije osnova su medijskog praćenja događaja u zemlji i inostranstvu za većinu glavnih i manjih elektronskih, štamparskih medija i radio stanica, a njen je osnivač država. Prema zakonu državna sredstva dobija kao "javni servis" na osnovu ugovora koji se obnavlja krajem svake godine, a isplaćuje u mesečnim ratama.

Kako prenose mediji u Ljubljani, vlada odluku o prestanku finansiranja STA nije objavila u saopštenju, ali agenciji nije isplatila novac za novembar i odlučila je da neće obnoviti ugovor za iduću godinu.

Uroš Urbanija je nedavno od direktora STA Bojana Veselinovića i odgovorne urednice Barbare Štrukelj zatražio da mu dokumentuju zašto su veći naglasak u izveštajima davali događajima vezanim uz proteste protiv vlade i politički marginalnim osobama koje se protive epidemiološkim merama u vreme korone, na šta nije dobio odgovor.

Zvanične potvrde o tome još nema, ali mediji navode da je Kancelarija za medije čiji je šef Uroš Urbanij, novinar koji je u mandatu prve Janšine vlade 2004. bio postavljen za jednog od urednika u agenciji STA, nezadovoljna načinom praćenja događaja, jer je veći prostor u izveštavanju u vreme korona krize davala, po vladinoj oceni, marginalnim događajima, nego nastupima vlade i premijera. (kraj) lj/js/dpv

Share: