Ustavni sud o sudbini Vlade

16:11 02. 12. 2020. FoNet | Spomenka Vlatković

Priština - Sednica Ustavnog suda Kosova o slučaju mandata poslanika Etema Arifija, koji je bio osuđen na zatvorsku kaznu, i njegovog glasanja za vladu Avdulaha Hotija upravo je završena, piše Koha i navodi da su strane u sporu dobile rok da do 7. decembra pošalju dodatne argumente i odgovore u vezi sa tim pitanjem.

"Strane imaju mogućnost da današnje argumente predaju sudu i napismeno, do 7. decembra. Danas smo primili dopis od advokata Beriše u kojem su predstavljeni današnji argumenti. Zahvaljujemo se učesnicima na saradnji", rekla je predsednica Ustavnog suda Arta Rama Hajrizi, preneo je Kosovo onlajn.

Kako je navela, iako je ovo bila prva onlajn sednica, veruje da su sve strane imale mogućnost da predstave svoje argumente i dodala da će se narednih dana Ustavni sud Kosova sastati kako bi izglasao odluku o ovom slučaju.

"Verujem da smo na ovoj sednici uspeli da formiramo stav, a o odluci će i strane i javnost biti obavešteni. Ustavni sud se sada povlači i narednih dana ćemo se sastati kako bi glasali o ovom slučaju", poručila je Rama Hajrizi.

Ona je ranije danas upitala advokata Besnika Berišu, koji je zastupao Vladu na današnjoj javnoj raspravi o slučaju zakonitosti glasanja poslanika Arifija, smatra li Vlada da je prekršen ustavni integritet i kredibilitet građana u Skupštini Kosova.

Beriša je odgovorio da Vlada Kosova podržava pravnu sigurnost.

Rama Hajrizi je takođe uputila pitanja i predstavniku Samoopredeljenja Bljerimu Salahuu, kao podnosiocu žalbe o glasanju poslanika Etema Arifija, da li smatra da je povređena pravna sigurnost i ustavni integritet Skupštine ako se odlukom Sudskog saveta za Skupštinu utvrdi da je poslanik izgubio mandat.

Salahu je istakao da je Samoopredeljenje, od trenutka kada je dobijena informacija od predsednice Skupštine Kosova Vjose Osmani, iniciralo oduzimanje Arifijevog mandata. (kraj) vip/sv/dpv

Share: