DPS mora objasniti

19:44 02. 12. 2020. FoNet

Beograd - Skupština Crne Gore sutra nastavlja rad nakon što je danas saslušan ekspoze mandatara Zdravka Krivokapića, u kome je obrazložio program i personalni sastav nove Vlade, dok su poslanici, uz pohvale, izneli niz kritika i na sadržaj ekspozea i na ponuđena kadrovska rešenja.

Zdravko Krivokapić je podvukao da Crna Gora dobija "vladu diskontinuiteta, slobode i jednakosti" i da će se zalagati "za negovanje dobrosusedskih odnosa sa državama okruženja i iskreno prijateljstvo sa svim zemljama".

Obratio se i predstavnicima prethodne vlasti iz Demokratske partije socijalista (DPS), čiji je lider i predsednik Crne Gore Milo Đukanović takođe prisustvovao zasedanju.

"Morate dati objašnjenje o tome kako ste svojom politikom, znanjem ili neznanjem, svesno ili nesvesno, organizovano ili stihijski, nepotizmom ili dogovorom, sve nas zajedno doveli u ovu situaciju: vodili ste nas i podržavali ovu ekonomsku politiku, organizovani kriminal, vidljive i dokazive korupcije, posticali ste tajkune, bliske rođake, kumove, da uzmu sve, i ne samo da uzmu, nego i da potpuno unište ekonomiju Crne Gore", rekao je, uz ostalo, Krivokapić.

Stanje koje je zatečeno "možemo nazvati državnim udarom", rekao je Krivokapić i potom opisao "zatečeno stanje".Lider DPS Milo Đukanović, u obraćanju poslanicima, izneo je "osnovni utisak", a to je "da je kompletno izlaganje i program koji je prezentiran zasnovan na polemičkim tezama, u odnosu na predrasude koje je mandatar, zajedno sa drugim autorima programa, formirao o nekom prethodnom vremenu".Vladimir Joković je istakao da SNP podržava Krivokapića "jer je u delu ekspozea mnogo toga što je uključeno u programske principe SNP", uz opasku da "za vlast od 1945. do 1990. ima posebno poštovanje, a da je vlast od 90-ih do danas ponela sve ono što nije vredelo u socijalizmu, a uzela najgore od kapitalizma".

Dodao je da u ekspozeu nedostaje "revizija pljačkaške privatizacije, jačanje razvoja severa, veća borba protiv siromaštva, vraćanje oduzete imovine, demontaža obaveštajnih službi", a naglasio da u Vladi "nema predstavnika manjina" mada je zamolio mandatara da ih pozove.

Momo Koprivica (Mir je naša nacija) je u ime demokrata konstatovao da "nova vlada ima ministre koji nisu akteri korupcije i afera" i da je zato "jednoglasno na Predsedništvu odlučeno da podržimo novu vladu i to na četiri godine". 

Boris Mugoša (Socijaldemokrate) kritikovao je ekspoze jer je najmanje posvećen "ekonomiji i socijalnim pitanjima", dato je "samo par floskula", a nema ni "predizbornih obećanja o povećanju minimalne zarade ili vraćanje naknada majkama".

Marko Kovačević (Demokratski front) je apostrofirao da ova tranziciona vlada ima zadatak da "povuče Zakon o slobodi veroispovesti", da "stvori uslove za fer i slobodne izbore" i "pročisti birački spisak" i da osmisli alternativna rešenja za ekonomski rast "jer smo videli da turizam nije dovoljan".

Po viđenju Andrije Popovića (Liberalna partija) Crna Gora, "izborom ovakve vlade i njenog programa... dolazi u opasnost od jačanja nacionalizma i uticaja crkvenih krugova", ali on vidi i mogućnost ulaska "u političku krizu zbog sastava vlade, njenih nejasnih konstituenata i njihovih programa koji su dominantno protiv nezavisne države, uz stalni puzajući državni udar".

"Nećemo u prvih 100 dana podržati nijedan akt ni imenovanje nove vlade, ali ako se pokaže da neće rušiti Crnu Goru, Liberalna partija će biti veoma kooperativna", zaključio je Popović.

"Da rasteretim sve Udbaše i botove, Pokret za promene će glasati za ovu vladu, ali se ne slažemo ni sa programom, ni sa kadrovskim rešenjima", izjavio je Nebojša Medojević u ime poslaničkog kluba, naglasivši da se oni zalažu za "smenu režima, hapšenje kriminalaca, zamrzavanje imovine stečene kriminalom, zabranu rada DPS..."

"Poslanici koalicije Crno na bijelo će glasati za izbor vlade Zdravka Krivokapića i ispuniti obećanje koje su dali građanima. Obećali smo ekspertsku vladu i smjenu DPS", poručio je Miloš Konatar i pozvao ministarku odbrane Oliveru Injac "da poseti Sinjajevinu i njene branioce".

Ervin Ibrahimović (Bošnjačka stranka), upitavši "koje partije su podržale jednonacionalnu vladu", zaključio je da se mandatar dobrim delom "posvetio etiketiranju dosadašnje vlasti", ali je dobro što je zadržao "u prioritetima saradnju sa NATO i EU". Zamerio je mandataru Krivokapiću što će se među ministrima "naći otvoreni podržavaoci četničke ideologije".

Podršku mandataru Krivokapiću dali su poslanici Građanskog pokreta URA i Demokratske Crne Gore.

Skupština Crne Gore nastavlja rad sutra u 11 sati. (kraj) dep

Share: