Krivokapić premijer

17:49 04. 12. 2020. FoNet

Beograd - Posle trodnevne debate poslanici crnogorske skupštine većinom glasova izabrali su Zdravka Krivokapića za predsednika dvanaestočlane vlade, a novom premijeru stižu prve čestitke iz zemlje, regiona i Evropske unije.

Za izbor nove Vlade, koja ima 12 ministarstava i Dritana Abazovića (URA) za potpredsednika, glasao je 41 poslanik, 28 je bilo protiv, a jedan uzdržan.

Krivokapića je za mandatara 8. oktobra predložio predsednik Milo Đukanović, a na dužnost je danas stupio polaganjem zakletve čiji tekst glasi: "Zaklinjem se da ću dužnost vrštiti po Ustavu i zakonu, čestito, odgovorno i savesno. Tako mi Bog pomogao".

U prvom obraćanju sa pozicije predsednika Vlade Krivokapić je podvukao da Crna Gora neće postati druga srpska država.

"Već smo pripremili izmene Zakona o veroispovesti i to će biti prvi korak", rekao je Krivokapić i najavio da će tokom prve sedmice mandata razgovarati sa ambasadorima, jer "ako ne možemo poći u Brisel, imaćemo Brisel ovde", s obzirom da je "naše opredeljenje EU".Stoga će Vlada ispuniti "zahteve iz Poglavlja 23 i 24".

Krivokapić je najavio da će nacrt budžeta biti pred poslanicima do 20. decembra i izjavio da "od Centralne banke nemamo podršku, moramo da obezbedimo plate i penzije".

Cilj njegove vlade je da u društvu bude nulta korupcija, a političke kalkulacije da će joj mandat trajati 200 dana su neutemeljene, "trajaće, verujte, četiri godine", poručio je Krivokapić u obraćanju poslanicima.Iz zemlje i regiona stigle su prve čestitke na izboru. 

Ambasada SAD u Crnoj Gori je putem Tvitera iskazala radost zbog "saradnje sa premijerom Zdravkom Krivokapićem i njegovim timom na ubrzanju reformi, neophodnih za pristupanje Evropskoj uniji, i na produbljivanju našeg partnerstva".

Evropski komesar za proširenje Oliver Varhelji pozdravio je posvećenost nove vlade putu ka EU i raduje se "saradnji sa premijerom Zdravkom Krivokapićem i celom Vladom i parlamentom kako bi se ubrzale i produbile reforme”,

Lider Narodne stranke Vuk Jeremić izrazio je sigurnost da će Krivokapić i njegovi saradnici "dati veliki doprinos da odnosi naše dve države u budućnosti ponovo budu onakvi kakvi su istorijski uvek bili. U negovanju tih veza uvek ćete imati ozbiljne, iskrene i posvećene partnere u Narodnoj stranci i meni lično". 

U ime građana i lično ime predsednik Srbije Aleksandar Vučić je u čestitci izrazio nadu "da će Krivikapić i Vlada svojim radom doprineti da mir i stabilnost političkih prilika u regionu budu oslonac za svima potreban ekonomski napredak", u čemu je Srbija iskren partner. 

Srpski član i predsedavajući Predsedništva BiH Milorad Dodik, izražavajući "srdačne čestitke" povodom izbora, iskazao je želju "da naši odnosi u budućnosti budu još bolji i sadržajniji".

I šef Delegacije EU u Crnoj Gori Oana Kristina Popa iskazala je na tviteru radost zbog predstojeće saradnje sa novom vladom, skupštinom,"Zdravkom Krivokapićem, Dritanom Abazovićem i Aleksom Bečićem, na reformama i prioritetima iz EU agende, u interesu svih građana". 

Partija Evropskih Zelenih čestita svojoj novoj članici, Građanskom pokretu URA, na tome što je postala "deo nove koalicione Vlade u Crnoj Gori", a njen lider Dritan Abazović potpredsednik Vlade. (kraj) dep

Share: