Novinarka non grata

16:54 09. 12. 2020. FoNet | Jadranka Stanimirović

Podgorica - Političke partije i predstavnici civilnog sektora reagovali su danas na optužbe protiv amabasadorke SAD u Crnoj Gori Džudi Rajzing Rajnke, koje je novinarka Tamara Nikčević iznela u emisiji "Teleskopija" TVCG i ocenili da je neprimereno i neprofesionalno da novinar javno komentariše rad diplomatskih predstavnika u Crnoj Gori.

Novinarka Tamara Nikčević i menadžment Radio Televizije Crne Gore (RTCG) trebalo bi da se izvine ambasadorki Džudi Rajzing Rajnke zbog optužbi koje su protiv nje izrečena na Javnom servisu, smatra predsednik Evropskog pokreta u Crnoj Gori Momčilo Radulović, prenosi RTCG.

Nikčević je u utorak, u emisiji na RTCG objavila da je Rajnke na privatnoj večeri projektovala, kako tvrdi, da će crnogorski predsjdnik Milo Đukanović izvesti tenkove na ulice nakon izbora 30. avgusta.

Nakon toga su iz ambasada SAD rekli da neosnovane optužbe protiv Rajnke izrečene na Javnom servisu jasno ukazuju na potrebu za višim profesionalnim novinarskim standardima u Crnoj Gori.

Radulović je naveo da razume i podržava reakciju ambasadorke Rajnke na tvrdnje koje su izrečene u emisiji na Javnom servisu.

"Neprimereno je i krajnje neprofesionalno od novinara javno komentarisati rad diplomatskih predstavnika u Crnoj Gori, ukoliko ne postoji javni nastup ili javna izjava datog diplomatskog predstavnika na koju bi se novinari mogli eventualno legitimno pozivati", naveo je Radulović u izjavi Mina.

Iz GP URA su saopštili da je u Teleskopiji, čija je autorka novinarka RTCG Tamara Nikčević, pokazan sav neprofesionalizam Javnog servisa.

"Potvrđeno ono što javnost odavno zna - da na njemu rade mahom politički ostrašćeni novinari, čiji je egzaktan primer Nikčevićka“, saopštili su iz Građanskog pokreta URA.

Kako su ocenili, Nikčević je napravila međunarodni diplomatski skandal.

"Tamara Nikčević kao individualka ima pravo i slobodu na sopstveno tumačenje društvenih zbivanja, ali kao novinarka Javnog servisa, koji finansiraju svi građani Crne Gore, nema luksuz da, preko istog, plasira neproverene informacije i lična ubjeđenja, na uštrb em novinarske etike, em prava građana da budu objektivno i pravovremeno informisani. Kontinuirano, ali naročito u sinoćnjoj Teleskopiji, Nikčević je demonstrirala da, ako je za nju ambasadorka SAD Džudi Rajzing Rajnke persona non grata, onda je ona, za novinarsku profesiju, novinarka non grata", kazali su iz URE. (kraj) vbr/js/dpv

Share: