Deca - stradalnici pandemije

17:55 11. 12. 2020. FoNet | Velimir Ilić

Podgorica - Pandemija virusa korona donela je probleme u svim segmentima društva, pa i u porodici, a najugroženija i neretko zanemarena kategorija stanovništva su deca, rečeno je danas u Podgorici na panel diskusij "Uticaj krize izazvane COVID19 virusom na decu i socijalno ugrožene porodice".

Deca su, prema rečima direktora Doma zdravlja u Podgorici dr Nebojše Kavarića, "tihi stradalnici kovid pandemije”.

Bez obzira što je 48 odsto manja verovatnoća da se inficira od kovida, ukazano je da je najmlađa populacija najpodložnija psihopatološkim promenama.

"Na žalost, 58 odsto dece na području Evrope promenilo je svoje ponašanje ka psihopatološkom. Nema valjanih studija ni u jednoj zemlji Evrope šta se događa sa njima", naglasio je Kavarić.

Pozivajući se na studiju koju je radila Evropska pedijatrijska akademija, Kavarić je naveo podatak da je deci, koja su zbog pandemije bila izložena stresu, smanjen životni vek za oko 3,3, godine.

"To se dešava zbog toksičnog stresa koji je najopasniji. A upravo su deca trenutno izložena najtoksičnijem stresu, jer su u situaciji da im niko ne može pomoći - ni roditelji ni škola, niti u svom okruženju imaju osobe koje znaju šta da rade", upozorio je Kavarić.

On je poručio kako je potrebno uraditi mnogo toga da bi se situacija popravila, a u prvom redu treba omogućiti redovno pohađanje nastave.

Škole se nigde u Evropi nisu pokazale kao bitan prenosilac virusa. Upućujem apel, kao jedan od najstrožijih kritičara popuštanja mera, da škole moraju ostati otvorene", naglasio je Kavarić. (kraj) vip/dpv

Share: