Rusija i Kina koče

23:03 11. 12. 2020. FoNet | Jadranka Stanimirović

Podgorica - Zapadni Balkan je decenijama predmet pažnje i ulaganja Sjedinjenih Država i tako će ostati sve dok se ne ostvari cilj da dobije punu transatlantsku strukturu, rekao je viši zvaničnik Biroa za evropska i evroazijska pitanja u američkom Stejt Dipartmentu Filip T. Riker, prenosi danas Radio Slobodna Evropa.

"Naša strategija nacionalne bezbednosti uključuje i naš interes da Evropa bude snažna i slobodna. A što je Zapadni Balkan snažniji, to je snažnija Evropa i naše transatlansko partnerstvo", rekao je Riker na 2BS Forumu u organizaciji Atlantskog saveza Crne Gore.

On je ocenio da su nedavni izbori u Crnoj Gori doneli značajnu političku promenu.

"Cenimo posvećenost premijera Zdravka Krivokapića zajedničkim evroatlanstkim vrednostima, nameru da ostane na tom kursu kao članica NATO i da poduzme potrebne reforme u Crnoj Gori kao zemlji aspirantu ka Evropskoj uniji", rekao je Riker.

Kao one koji pokušavaju da opstruiraju ili uspore evroatlanske integracije država Zapadnog Balkana, Riker je označio Rusiju i Kinu.

"Dok Rusija pokušava da seje politički haos i profitira od njega, Kina pokušava da kupi lojalnost regiona kroz strateške investicije, opterećene zajmovima koji će biti teret za buduće generacije", naglasio je Riker.  (kraj) vip/js/dpv

Share: