Kralj Gustav: Nismo uspeli

18:03 17. 12. 2020. FoNet | Jadranka Stanimirović

Stokholm - Švedski kralj Karl XVI Gustav, čiji su sin i snaja u novembru bili pozitivni na korona virus, u obraćanju naciji uoči Božića rekao je da država nije uspela u borbi protiv korone i da je imala veliki broj smrtnih slučajeva, prenela je danas SVT.

Za razliku od velike većine zemalja, Švedska je izbegla zaključavanje i maske za lice, ostavljajući škole, restorane i preduzeća uglavnom otvorenima i u borbi protiv epidemije oslanjala se na držanje fizičke distance i higijenske preporuke.

Službena komisija saopštila je da su sistemski nedostaci u nezi starijih osoba, zajedno sa neadekvatnim merama vlade i agencija, doprineli posebno visokom broju žrtava u Švedskoj u domovima za stare.

"Verujem da nismo uspeli. Imali smo veliki broj smrtnih slučajeva i to je strašno. To je nešto što svima nama donosi patnju", rekao je kralj Gustav za švedsku televiziju.

Švedska je zabeležila više od 7.800 smrtnih slučajeva, što je u odnosu na broj stanovnika dosta više od nordijskih suseda, ali je niže nego u Britaniji, Italiji, Španiji ili Francuskoj, koje su se zaključavale. (kraj) is/js/dpv

Share: