Francuska: Protest migranata

14:11 19. 12. 2020. FoNet

Pariz - Više od hiljadu migranata bez dokumenata, uglavnom iz Afrike, započeli su u petak uveče demonstracije u centru Pariza povodom Međunarodnog dana migranata, pod nadzorom izuzetno brojnih policijskih snaga, ali su protest organizovali širom Francuske, u pedesetak gradova, uključujući Bordo, Marsej i Strazbur, zahtevajući legalizaciju boravka i prava koja iz toga proističu.

Uz transparente "Migranti bez dokumenata su u opasnosti" i "Sloboda, jednakost, papiri", nosili su zapaljene baklje u znak sećanja na migrante koji su preminuli u emigraciji.

"Tu smo za sve migrante bez dokumenata u Francuskoj. Za vreme kovida mi smo ti koji radimo sav posao, mi smo čistili bolnice, dok je onima koji rade kratko vreme kod kuće toplo. Vlada nas je zaboravila ", izjavila je Sibi Ahamada, takođe ilegalni migrant, za AFP.

Prefektura pariske policije zabranila je demonstrantima da prođu pored zgrade gradske skupštine da se građani ne bi uznemiravali u prepunim trgovačkim centrima uoči božićnih praznika, koji se zbog policijskog časa zatvarju u 20 sati. (kraj) dep

Share: