Reforme ne vode u EU

18:24 02. 01. 2021. FoNet | Anđelija Stojković

BERLIN - Novinar Mihael Martens u analizi za Frankfurter algemajne cajtung ocenio je da za Albaniju, Bosnu i Hercegovinu, Crnu Goru, Srbiju, Severnu Makedoniji i Kosovo više ne važe stari principi da angažovane reforme u jednom trenutku vode članstvu u EU, preneo je danas Dojče vele na srpskom.

U tom tekstu Martens je naveo da je posle pada Gvozdene zavese, EU "komšijama na istoku" dala jednostavno obećanje: "postanite kao mi, i onda ćete biti jedni od nas".

"U maju 2004. je to vodilo prijemu osam nekadašnjih komunističkih država kao i Kipra i Malte. Tri godine kasnije usledile su Rumunija i Bugarska, iako nisu ispunjavale centralni kriterijum – funkcionalnu pravnu državu. U leto 2013. se Hrvatska kao poslednja prinova provukla kroz briselska vrata. Od tada su ta vrata zatvorena", napisao je Martens.

On je naveo da su pravila promenjena za zapadnobalkansku šestorku i da to niko nije jasnije iskusio nego Severna Makedonija, koja je promenila ime države kako bi mogla da počne pregovore sa EU, ali da se to nije dogodilo, jer je posle grčkog veta usledio francuski, pa bugarski.

"Proces proširenja je prepun političkih zamki koje nemaju mnogo veze sa reformskim naporom zemalja kandidata", navodi se u analizi. (kraj) js/and/dpv

Share: