Korona u svetu

15:52 03. 01. 2021. FoNet | Jasmina Džabić

VAŠINGTON - U Sjedinjenim Američkim Državama je od kovida-19 umrlo više od 350 000 ljudi, pokazuju podaci Univerziteta "Džons Hopkins". Dok neke zemlje pojačavaju restrikcije, uvode policijski čas i zabranjuju okupljanja, zvaničnici u Indiji i SAD, zemljama s najviše obolelih i umrlih u svetu, objavili su da postoji napredak u imunizaciji, prenosi "Glas Amerike".

U Americi su odobrene dve vakcine - "Fajzer/Bajontek" i "Moderna", i proces imunizacije je u toku.

Indija, druga u svetu posle Amerike po broju umrlih i obolelih, odobrila je takođe dve vakcine,"Astra Zeneke" i lokalnog proizvođača "Barat Bajoteka".

Centri za kontrolu i prevenciju bolesti u SAD saopštili su da je do sada širom zemlje distribuirano 13 miliona doza vakcine.

SAD su i dalje lider u broju obolelih, s više od 20 miliona inficiranih, odnosno četvrtinom ukupnog broja slučajeva u svetu, pokazuju podaci Univerziteta "Džons Hopkins".

Ruski ministar zdravlja Mihail Muraško izjavio je da je više od 800 000 ljudi vakcinisano ruskom vakcinom "Sputnjik V". Kremlj se oslanja više na masovnu imunizaciju, nego na restrikcije, zbog ekonomije.

Zvaničnici u Brazilu, koji je treći u svetu po broju obolelih i umrlih, rekli su da će masovna imunizacija početi za najranije tri nedelje.

U Velikoj Britaniji je zabeležen novi dnevni rekord u broju zaraženih; čak 57 700 za jedan dan, i to je peti dan zaredom da je broj slučajeva premašio 55 000!

Guverner Tokija tražio je od japanske vlade da proglasi vanredno stanje, zbog trećeg talasa koronavirusa.

Francuska je produžila policijski čas i, prema podacima Univerziteta "Džons Hopkins", ima najveći broj zaraženih u Zapadnoj Evropi, 2,7 miliona.

U Italiji, koja je bila jedna od najteže pogođenih koronavirusom, beleži se blagi pad u broju umrlih i novozaraženih.

Grčka je do 10. januara produžila strogo dvomesečno zatvaranje, jer su mere malo ublažene za praznike.

Otkako se u decembru 2019. pojavio u Kini, koronavirus je širom sveta usmrtio 1,8 milliona ljudi. (kraj) lj/nm

Share: