Dodatnih 3,5 miliona evra

21:55 03. 01. 2021. FoNet | Vera Barišić

SARAJEVO - Evropska komisija najavljuje da će obezbediti dodatnih 3,5 miliona evra humanitarne pomoći za podršku izbeglicama i migrantima u Bosni i Hercegovini koji se suočavaju s humanitarnom katastrofom.

"Više od 1 700 izbeglica i migranata ostaje bez odgovarajućeg skloništa i podrške u Unsko-sanskom kantonu. Na području bivšeg prihvatnog centra Lipa trenutno boravi 900 ljudi, posle zatvaranja i požara u ovom kampu, neuslovnom za boravak u zimskom periodu", navodi se u saopštenju Evropske komisije, a prenose mediji u BiH.

Dodaje se da, pored toga, dodatnih 800 izbeglica i migranata, među kojima su i deca, boravi na otvorenom u surovim zimskim uslovima.

Visoki predstavnik EU za spoljnu i bezbednosnu politiku Đozep Borelj kaže da lokalne vlasti treba da stave na raspolaganje postojeće objekte i obezbede privremeno rešenje dok se kamp Lipa ne preuredi u trajni objekat.

"Humanitarna pomoć EU pružiće ljudima u nevolji pristup osnovnim predmetima za hitno ublažavanje njihovih trenutnih nedaća. Međutim, hitno su potrebna dugoročna rešenja. Pozivamo vlasti da ne ostavljaju ljude na hladnoći, bez pristupa sanitarnim čvorovima usred globalne pandemije", poručuju iz EK. (kraj) vbr/nm

Share: