U domovima umrlo 9 000 dece

21:27 12. 01. 2021. FoNet | Ivica Strnčević

DABLIN - Oko 9.000 devojčica i dečaka umrlo je u irskim crkvenim ustanovama za neudate majke, a radi se o otprilike 15 odsto dece koja su rođena ili živela u tim institucijama u periodu od 80 godina, navodi se u novom izveštaju irske vlade.

Vladini podaci pokazuju da je stopa smrtnosti dece u domovima, u koje je na porođaj poslato više desetina hiljada žena, uključujući i one silovane, bila pet puta veća od stope smrtnosti dece rođene u porodicama sa oba roditelja, prenela je Hina.

U većem delu prošlog veka te ustanove su vodile časne sestre i drugi pripadnici Rimokatoličke crkve, finansirala ih je država, a funkcionisale su i kao agencije za usvajanje. Poslednji takav dom zatvoren je 1998. godine.

Prema ženama koje su rađale vanbračno najgrublje su postupali očevi dece i članovi uže porodice, što su dobravale i institucije države i crkva, navodi se u izveštaju vlade.

Vladina komisija je istražila i potvrdila navode da su na nekoj deci iz domova ispitivane nove vakcine, i to bez pristanka roditelja. Utvrđeno je najmanje sedam slučajeva testiranja vakcina na deci između 1934. i 1973. godine.

Bivša štićenica jednog od domova rekla je za NBC njuz da su je u ustanovi u Korku koristili kao "laboratorijskog miša" za razne vakcine, sve dok je 1961. godne nije usvojila jedna porodica iz Filadelfije.

U izveštaju se ističe da ustanove nisu poštovale relevantne regulatorne i etičke standarde, jer ni majke dece, ni njihovi staratelji, nisu dali saglasnost za takva ispitivanja, a nisu ni tražene, ni dobijene neophodne dozvole državnih organa.

U tim institucijama završavale su žene koje su zatrudnele van braka, što je u konzervativnoj Irskoj bio tabu, a odnos prema njima i vanbračnoj deci narušila su ugled katoličke crkve i oslabila njen uticaj. (kraj) is/dpv

Share: