Pelosi: Tramp mora otići!

21:25 13. 01. 2021. FoNet | Velimir Ilić

VAŠINGTON - Predsednica Predstavničkog doma američkog Kongresa Nensi Pelosi pozvala je u danas poslanike da opozovu predsednika SAD Donalda Trampa, sugerišući da on mora odgovarati za podsticanje svojih pristalica na prošlonedeljni nasilni upad u zgradu Kongresa, uz ocenu da je to bila "oružana pobuna" protiv Sjedinjenih Država.

"Znamo da je predsednik SAD podstakao tu oružanu pobunu protiv naše zemlje. On mora da ode!", rekla je Pelosi na sednici Predstavničkog doma Kongresa, ocenivši da je Tramp "očita i stvarna prijetnja naciji koju svi volimo".

Insistirajući na postupku opoziva (impeachment) Donalda Trampa zbog nemira u kojima je 6. januara nastradalo pet osoba, Pelosi je naglasila da Tramp vodi "rat protiv demokratije" i da je na zgradu Kongresa nahuškao "pobunjenike" i "unutrašnje teroriste".

"Ne možemo pobeći od istorije. Znamo da je predsednik Sjedinjenih Država podstakao ovu pobunu, ovu oružanu pobunu... On mora da ide", citiraju američki mediji obraćanje Nensi Pelosi poslanicima Predstavničkog doma američkog Kongresa.

Debata o postupku opoziva pokrenuta je sedam dana pre zvanične primopredaje vlasti i kraja Trampovog četverogodišnjeg mandata, a članovi gornjeg doma Senata bi aktuelnog šefa države mogli opozvati pre nego što zvanično napusti Belu kuću, s obzirom da je inauguracija najavljena za 20. januar, kada izabrani predsednik Džozef Bajden treba da preuzme dužnost. (kraj) vip/dpv

Share: