Svetlo na investicije Kine

20:18 21. 01. 2021. FoNet | Ivana Šanjević

BRISEL - Tražimo od Evropske komisije da obrati pažnju na kineske investicije u oblasti teške industrije u Srbiji, jer donose brojne negativne posledice kako po životnu sredinu, tako i po pravni poredak, izjavila je danas poslanica Evropskog parlamenta Miriam Leksman za Radio Slobodna Evropa.

Leksman je, zajedno sa više od 20 evroparlamentaraca, inicirala 19. januara pismo upućeno evropskom komesaru za proširenje i susedsku politiku Oliveru Varheljiju, u kojem su ukazali na negativne aspekte kineskih kompanija po životnu sredinu Srbije.

U pismu smo izrazili veliku zabrinutost zbog kineskog investiranja u tešku industriju u Srbiji, naročito u železare, rudnike uglja i fabrike guma, u gradovima kao što su Bor, Smederevo, Kostolac i Zrenjanin, naglasila je ona.

Zbog ovih investicija, situacija sa životnom sredinom u ovim mestima se pogoršava, rekla je Leksman i dodala da bi poslanici voleli da Evropska komisija obrati pažnju na to, jer se mnogi problemi u vezi sa tim investicijama ignorišu. 

Čuli smo da postoji na desetine tužbi protiv mnogih od tih investitora, koje se ignorišu. To su ili udruženja ili pojedinci koji su iz različitih razloga zabrinuti zbog ovih investicija. Nadamo se da će vlada obratiti pažnju na te prijave i da će se zaista pozabaviti ovom temom prema zakonu, evropskim vrednostima i evropskim uslovima, rekla je Leksman. (kraj) vbr/ivt/dpv

Share: