Provokacija Haradinaja

21:49 22. 01. 2021. FoNet | Ivica Strnčević

MOSKVA - Ministarstvo spoljnih poslova Rusije saopštilo je da izjava predsednika Alijanse za budućnost Kosova Ramuša Haradinaja o referendumu za ujedinjenje sa Albanijom predstavlja provokaciju zasnovanu na velikoalbanskoj ideologiji, koja direktno ugrožava teritorijalnu celovitost balkanskih država.

Prema navodima zvanične Moskve, takve političke ucene su nedopustive, a jedino dugoročno i održivo rešenje može biti doneto isključivo za pregovaračkim stolom, uz strogo poštovanje međunarodnih normi i u skladu sa rezolucijom 1244 Saveta bezbednosti UN.

U saopštenju ruskog MSP se navodi da je jedan od najkontroverznijih kosovskih političara i bivši komandant takozvane OVK Ramuš Haradinaj izjavio da ima nameru da izdejstvuje referendum o ujedinjenju Kosova sa Albanijom, ako ta samoproglašena država ne bude primljena u Evropsku uniju i ukoliko međunarodne organizacije i zvanični Beograd ne priznaju njenu nezavisnost.

"Takav rečnik političkih ucena je nedopustiv, a upravo tako treba tumačiti izjavu Haradinaja koji sa takvom lakoćom predlaže proizvoljno precrtavanje granica na Balkanu", navodi se u saopštenju, prenosi Sputnjik. (kraj) is/dpv

Share: