AstraZeneka prepolovila isporuke

23:59 22. 01. 2021. FoNet | Ivica Strnčević

BRISEL - Posle odluke Fajzera da Evropskoj uniji u naredne najmanje tri sedmice znatno smanji isporuku vakcina protiv koronavirusa, danas je istu odluku donela i Astrazeneka, koja je obavestila Brisel da će u prvom kvartalu Uniji isporučiti samo 31 milion doza, odnosno 60 odsto manje od dogovorene količine, preneo je Rojters.

Astrazeneka je Evropskoj uniji od 15. februara do kraja marta trebalo da isporuči 80 miliona doza, a u današnjem saopštenju kompanija je navela da to neće moći da ispuni zbog problema u proizvodnji.

Britanska kompanija, koja je vakcinu razvila sa Univerzitetom Oksford, obavezala se i da će Evropskoj uniji isporučiti novih 80 miliona doza u drugom ovogodišnjem kvartalu, ali se u današnjem saopštenju navodi da ni to ne može da garantuje.

Predstavnci Astrazeneke rekli su zvaničnicima Evropske unije da ne mogu da ispoštuju obavezu zbog problema sa proizvodnjom u fabrici u Belgiji, koju vodi njen partner Novasep.

"Evropska unija izražava ogromno nezadovoljstvo zbog ovakvog razvoja događaja", napisla je na Tviteru evropska komesarka za zdravstvo Stela Kirjakides. (kraj) is/dpv

 

 

Share: