Dogovor Putina i Bajdena

20:58 26. 01. 2021. FoNet | Ivica Strnčević

MOSKVA - Predsednici Rusije i Sjedinjenih Američkih Država Vladimir Putin i Džo Bajden dogovorili su se danas u telefonskom razgovoru da produže Sporazum o strateškom ofanzivnom naoružanju (START), saopštila je pres služba Kremlja.

Putin je u prvom razgovoru sa novim američkim predsednikom istakao da bi „normalizacija odnosa Rusije i Sjedinjenih Američkih Država odgovarala interesima obeju zemalja, a s obzirom na njihovu posebnu odgovornost za održavanje bezbednosti i stabilnosti u svetu, i celokupnoj međunarodnoj zajednici“, navodi se u saopštenju, prenosi Sputnjik.

Dvojica predsednika su izrazili zadovoljstvo zbog današnje razmene diplomatskih nota o postizanju dogovora o produženju Sporazuma o strateškom ofanzivnom naoružanju.

"Narednih dana dve strane će završiti sve neophodne procedure kako bi se obezbedilo dalje funkcionisanje ovog važnog međunarodnog pravnog mehanizma za međusobno ograničavanje nuklearnih raketnih arsenala", ističe se u saopštenju.

Rusija i SAD potpisali su sporazum START 2010. godine, a on ističe 5. februara ove godine. Prethodni američki predsednik Donald Tramp je najavljivao da će pristati da ga produži, ali je za to postavljao uslove koji su za Rusiju bili neprihvatljivi. (kraj) is/dpv

Share: