Diskriminacija Palestinaca?

22:00 26. 01. 2021. FoNet | Ivica Strnčević

TEL AVIV - Izrael ima najviše vakcinisanih na svetu prema broju stanovnika, ali vakcinu još nisu dobili Palestinci u Gazi i na Zapadnoj obali, teritorijama koje međunarodna zajednica tretira kao okupirane.

Izraelski ministar zdravlja je rekao da su, prema internom dogovoru za oblasti palestinske samouprave, za obezbeđivanje vakcine odgovorne palestinske vlasti, prenosi BBC.

Stručnjaci Ujedinjenih nacija za ljudska prava kažu, međutim, da međunarodno pravo nalaže da je okupaciona vlast dužna da stanovnicima teritorija koje je okupirala obezbedi zdravstvenu zaštitu, ali Izrael tvrdi da nije okupirao Gazu i Zapadnu obalu.

Za razliku od svojih sunarodnika iz Gaze i sa Zapadne obale, Palestinci koji žive u okupiranom Istočnom Jerusalimu mogu da se vakciniše, jer ih Izrael tretirao kao svoje rezidente.

Neki izraelski zdravstveni radnici i preduzetnici su pozvali vladu da u program vakcinacije uključi Palestince, jer ih više desetina hiljada svakodnevnu putuje na posao u Izrael, ili u izraelska naselja na Zapadnoj obali. (kraj) is/dpv

Share: