Svetu treba liderstvo SAD

18:07 27. 01. 2021. FoNet

VAŠINGTON - Američko vođstvo je potrebno širom sveta i mi ćemo ga obezbediti zato što će svet mnogo lakše rešiti probleme i odgovoriti izazovima kada su tu Sjedinjene Američke Države (SAD), izjavio je danas Entoni Blinken, novopostavljeni državni sekretar SAD, prilikom svečanog dočeka u Stejt Departmentu.

Posle jednostrane spoljnopolitičke strategije Donalda Trampa "koja je otuđila mnoge tradicionalne američke saveznike", Blinken je najavio da će se SAD "ponovo angažovati sa saveznicima na recipročnoj, a ne čisto biznis osnovi".

Naglasio je da je pred njima "težak put, na kome svet posmatra kako ćemo voditi spoljnu politiku posle četvorogodišnje doktrine 'Amerika na prvom mestu' bivšeg predsednika Donalda Trampa", prenosi AP.

Američko vođstvo potrebno je širom sveta, i mi ćemo ga obezbediti, zato što će svetu biti mnogo lakše da reši probleme i odgovori na izazove kada su tu Sjedinjene države, rekao je.

"Amerika u najboljem slučaju i dalje ima najveći kapacitet u odnosu na bilo koju zemlju na svetu da mobiliše druge za veće dobro", dodao je Blinken.

Obećao je da će posle četiri godine Trampove ere Stejt Department ponovo imati vodeću ulogu u američkim odnosima sa svetom.

Ubrzo po polaganju zakletve Blinken je uputio prvu seriju poziva ministrima spoljnih poslova Kanade, Meksika, Japana i Južne Koreje. (kraj) dep

Share: