Navaljni osuđen na zatvor

18:48 02. 02. 2021. FoNet

BEOGRAD - Ruski opozicionar Aleksej Navaljni odslužiće tri i po godine zatvora nakon što je u Moskovskom gradskom sudu danas proglašen krivim za kršenje uslovne osude, izrečene zbog dva slučaja pronevere iz 2014. godine, a na ovu odluku ima pravo žalbe u roku od deset dana.

Moskovski gradski sud je presudio da se Navaljni nije redovno javljao Federalnoj kaznenoj službi i da je njegov izgovor za nejavljanje ocenjen kao nedovoljan.

Postupajući sudija je zbog toga odlučio da uslovnu kaznu zatvora treba pretvoriti u bezuslovni zatvor.

U ovu kaznu biće mu uračunato vreme koje je proveo u kućnom pritvoru, pa preostaje da izdrži još dve godine i osam meseci u kaznenoj ustanovi zatvorenog tipa. 

Na ovu odluku Navaljni ima pravo žalbe u roku od deset dana.

On je danas na ročištu potencirao da je Evropski sud za ljudska prava u Strazburu presudio da su presude iz 2014. godine bile nezakonite, da su to potvrdili ruski zvaničnici i optužio predsednika Rusije Vladimira Putina za neutemeljen krivični progon i pokušaj ubistva trovanjem.

Opozicija je po objavljivanju presude pozvala pristalice da izađu na ulice i protestuju.

Odluka suda u Moskvi izazvala je oštre kritike Zapada. 

Navaljni se sa lečenja iz Nemačke vratio u Rusiju 17. januara i tada je uhapšen zbog neodazivanja na pozive policije.

Povod za hapšenje bilo je kršenje uslovne osude na kaznu zatvora u slučaju "Kirovles", vezanom za proneveru više od 16 miliona rubalja, kao i kršenje uslovne osude na kaznu zatvora u slučaju "Iv Roše" za krađu više od 30 miliona rubalja.

Navaljni je do sada izbegao zamenu uslovne kazne zatvorom 2015, 2016. i 2017. godine. (kraj) dep

Share: