Globalna rešenja za globalne izazove

18:09 10. 02. 2021. FoNet | Ivana Šanjević

BRISEL - Predsednik Saveta Evropske unije Šarl Mišel izjavio je danas da je EU kroz šest ugovora obezbedila milijardu doza vakcina, ali da ih u ovom trenutku nema dovoljno, zbog čega očekuje će tek krajem aprila i u maju postojati mogućnost da se one doniraju partenerima iz trećih država.

Mišel je, u onlajn razgovoru sa Atlantskim savetom, na pitanje da li će siromašne zemlje dobiti vakcinu protiv kovida-19, podsetio da je pre nekoliko nedelja održana video-konferencija lidera Unije na tu temu.

Odatle je poslat jasan signal 27 lidera da smo predani tom cilju, rekao je Mišel, podsećajući da je sada teška situacija i da pored obezbeđenih milijardu doza nije isporučeno dovoljno.

Radimo sa Evropskom komisijom i kompanijama kako bi bile sposobne da proizvedu neophodne količine, rekao je Mišel i naveo da su kroz Kovaks mehanizam uključene zemlje Zapadnog Balkana, Afrike i Istočnog partnerstva.

Niko nije siguran ako sve zemlje nemaju pristup vakcini, kazao je Mišel.

Upitan o saradnji sa novom američkom administracijom Džoa Bajdena, Mišel je rekao da, pre svega, očekuje više saradnje na međunarodnom nivou i u multilateralnim organizacijama.

Ne želim mnogo o prošlosti, ali moj utisak je da je proteklih godina bivša administracije SAD bila manje uključena u međunarodne modele, ocenio je Mišel.

Za EU, dodao je on, multilateralizam je deo DNK, jer su nam za globalne izazove potrebna globalna rešenja. (kraj) is/ivt/dpv

Share: