Amerika se vratila

23:05 19. 02. 2021. FoNet | Ivica Strnčević

MINHEN - Amerika se vratila i naše partnerstvo sa Evropom mora da ostane kamen temeljec svega što se nadamo da ćemo ostvariti u 21. veku, baš kao što je to bilo u 20, poručio je danas američki predsednik Džo Bajden na virtuelnoj konferenciji o bezbednosti u Minhenu, koji su prisustvovali i Angela Merkel, Emanuel Makron i Boris Džonson.

"Ne gledamo više u prošlost, već samo u budućnost. Transatlantski savez je snažan temelj naše zajedničke bezbednosti", rekao je Biden, prenosi Politiko.

Kao prvi američki predsednik koji je učestvovao na tom skupu, Bajden je poručio da su Sjedinjene Države u potpunosti posvećene NATO savezu i pozdravio je odluke evropskih zemalja da više investiraju u vojsku.

Napad na jednog od nas je napad na sve, to ostaje naš zavet, kazao je Bajden i istakao da je ta odredba aktivirana samo jednom, kada su se posle terorističkog napada na Ameriku evropski saveznici priključili borbi protiv A Kaide.

Američki predsednik je potvrdio da je poništio odluku svog prethodnika o povlačenju vojnika iz Nemačke

Bajden je na minhenskom skupu optužio Rusiju da pokušava da nanese štetu odnosima Amerike i njenih evropskih saveznika. 

"Kremlj napada našu demokratiju i kao oružje koristi korupciju, pokušavajući da potkopa naš sistem. Ruski lideri želeli bi da ljudi poveruju da je naš sistem korumpiraniji, ili u najmanju ruku podjednako korumpiran kao njihov, ali svet zna da to nije istina, a znaju i njihovi građani", kazao je Bajden.

Ukazao je i da svi znaju da Rusija pokušava da oslabi `evropski projekat`, kao i NATO savez, jer joj je lakše da zastrašuje pojedine zemlje nego da pregovara sa ujedinjenim transatlantskim partnerima.

Bajden je naglasio da ne želi da vrati svet u stanje nalik Hladnom ratu, već hoće mir u kojem bi svi mogli da biraju svoj put, bez pretnje silom.

Evropske partnere Bajden je pozvao i da se zajednički bore protv Kine, uz primenu drugačijih pravila u odnosu na dosadašnje. (kraj) is/dpv

Share: